Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Транспортування світла, – Полтавщина перша у черзі на платіжки?

На Полтавщині села почали масово відключати від вуличного освітлення, бо «Полтаваобленерго» вимагає у місцевої влади плати за електроопори.

При цьому сільські ради не отримують попередження про відключення, а лише пропозицію укласти договір з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики для розміщення електричних мереж та/або іншого інженерного обладнання, який, власне, і передбачає плату за електроопори.

Для цього, перш за все, треба з’ясувати, хто є балансоутримувачем опор, хто є їхнім власником, адже згідно статті 13 Конституції України власником, надр, землі і всього, що на ній є народ України. Чи не так? Чи виходить, як вийшло із газом: люди по селах купували труби, платили за їх прокладання і проведення газу, а потім бац, і їхні газопроводи більше не їхні, а тепер ще тримайте платіжки за газопостачання. Тож, здається, що вже незабаром до кожної оселі прийдуть платіжки й за електропостачання (транспортування)…

З такою ситуацією зіткнулися вже у населених пунктах Шишацької територіальної громади.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вчора, 22 січня, на сторінці «Життя Шишацької громади» у фейсбуці написали:

– До відома жителів Федунського та Яреськівського старостинських округів! Зараз триває відключення цієї території від вуличного освітлення. Чому це відбувається? Офіційного пояснення-повідомлення-попередження від «Полтаваобленерго» Шишацька селищна рада не отримувала. Натомість отримала лист з пропозицією укласти Договір з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики для розміщення електричних мереж та /або іншого інженерного обладнання. Цей Договір передбачає оплату… за використання електроопор. Сума такої абонплати за оренду стовпів за рік становить понад мільйон гривень! Це без урахування того, що за саму електроенергію та її розподіл у 2021 році селищний бюджет сплатить 1 млн 650 тисяч гривень.
За Федункою та Яреськами, ймовірно, будуть відключатися від вуличного освітлення інші старостинські округи. Ця ситуація відбувається не лише в нашій громаді, а й по всій Полтавщині. Тому зараз ми об’єднуємося з іншими ОТГ, звертаємося до органів виконавчої влади в області та загалом у державі, аби висловити своє обурення цим тиском і шантажем від електропостачальної організації, що посідає монопольне становище на ринку. Також направляємо листи «Полтаваобленерго» з проханням пояснити законні підстави своїх вимог.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності