Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Трудові книжки скасовується, Україна переходить на електронні

В Україні скасували паперові трудові книжки. Верховна рада прийняла законопроект №3623 у другому читанні.

Про це йшлося під час трансляції засідання ВР.

Із закону випливає, що протягом 5 років буде перехідний період для включення до Держреєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника.

Протягом цього періоду українці зможуть використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну форму вже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Документ свідчить, що відомості про трудову діяльність вносяться працівником і роботодавцем щодо накладення кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих копій трудової, довідок і т.д.

Після внесення роботодавець зобов’язується видати працівникові оригінал паперової трудової книжки на руки під розпис.

Так, страховий стаж обчислюється за даними, що містяться у реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність, внесеними відповідно до ЗУ “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

При цьому стаж за періоди, за які не внесені дані до Держреєстру застрахованих осіб, обчислюється у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вказано, що до завершення включення до реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників дані трудової книжки використовуються для врахування таких відомостей за період до набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, прийняття цього закону запускає автоматичне нарахування пенсій в Україні. Призначення пенсії буде відбуватися через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду. Це можна буде зробити без заяви особи.

Цей закон за основу Рада схвалила на початку вересня 2020 року.

Відзначимо, на початку червня минулого року уряд підтримав зміни, які дозволять запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок. Цей законопроект Кабінет міністрів передав у Раду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначимо, що Україна уже майже десять років не може перейти на ID-паспорти, бо люди не бажають міняти старий паспорт на пластикову картку до якої вічно доводиться ще й носити паперову вкладку, що зношується й рветься, адже ID-паспорти то є, а відповідного обладнання для їх читання нема навіть у великих держустановах великих міст. То ж , чи не спіткає така ж доля електронні трудові книжки?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності