Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Ціни на газ в ЄС знову зросли через відмови “Газпрому” збільшити постачання через Україну

Ціни на газ в Європі знову виросли на тлі відмови “Газпрому” збільшити постачання через Україну.

Ціна газу в Європі повернулася до максимальних рівнів цього року після того, як призначений додатковий аукціон на газотранспортні потужності України на червень не відбувся.
Ціна газу з постачання в середу на хабі TTF в Нідерландах зросла до $ 333 за тисячу кубометрів після 2,5-річного максимуму 17 травня ($ 342) і мінімуму з початку року 20 травня ($ 290).

Ситуація на ринку в останні два тижні вказує на кореляцію не тільки з ціною інших значущих індексів енергетичного кошика (нафта, квоти на викиди СО2, ціни ЗПГ (зріджений природній газ) в Азії), а й анонсами / підсумками додаткових аукціонів на потужності на українському напрямку.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу; 15 млн куб. м заброньовано додатково на регулярному аукціоні 17 травня, тобто всього – 124 млн куб. м на добу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомлялося, у вівторок, 25 травня, Оператор ГТС України виставив на місячний аукціон додаткові потужності для транзиту газу з РФ до Європи в обсязі 63,7 млн ​​куб. м на добу. Заявок на ці потужності подано не було.

Аналогічний аукціон вже проходив в кінці квітня – на травень, але тоді російський газовий монополіст АТ “Газпром” (фактично єдиний можливий вантажовідправник по цьому маршруту) також відмовився від бронювання додаткових потужностей.

За словами глави “Оператора ГТС України” Сергія Макогона, “це б дозволило додатково поставити в Європу 2 млрд куб. м в червні, що прискорило б поповнення газу в європейських ПСГ(підземні сховища газу)“, – прокоментував він підсумки аукціону 25 травня.

Фахівці на ринку газу також стверджують, що таким чином російський монополіст зацікавлений підтримувати високі ціни на газ в Європі шляхом створення штучного дефіциту газу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В даний час Європа різко збільшує споживання газу. Глобальні постачання ЗПГ, а також трубопровідного газу з Росії знаходяться на максимумі, але це не дозволяє поки почати масоване закачування газу в підземні сховища, щоб підготуватися до майбутньої зими.

З початку року середня ціна контракту “на день вперед” на TTF склала вже $ 250 за тисячу кубометрів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності