Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Ціни на техніку в онлайн-магазинах України вже зросли на 10% — через девальвацію

Девальвація гривні значно впливає на вартість побутової техніки та електроніки, оскільки близько 90% товарів цієї категорії імпортується, пояснює аналітик GfK Ukraine Андрій Осадчий.

Закупівельники розплачуються з виробником за товар доларами, а продають його за гривні. “Як наслідок – збільшується вартість товару для кінцевого споживача, а згодом знижується його купівельна спроможність”, – констатує експерт.
Нові закупівлі неминуче будуть здійснюватися за вищими цінами, хоча на ринку це позначиться нескоро, говорить продакт-менеджер ноутбуків ASUS в Україні Ігор Тарабров. Разом з тим, нагадує він, у світі спостерігається тенденція до зниження вартості як ноутбуків, так і планшетів.
“Це дозволить частково компенсувати підвищення цін, пов’язане із зміною курсу”, – підкреслює Тарабров.
Українська компанія “Навігатор”, яка випускає планшети і комп’ютерну техніку з комплектуючих, закуплених у Китаї, ціни поки що не піднімає.
Директор департаменту логістики компанії Сергій Красношапка вважає, що подальше їх зростання можливе через подорожчання комплектуючих.
На думку Тараброва, великі національні мережі найближчим часом не стануть підвищувати ціни, принаймні на промо-позиції. Так, мережа магазинів “Алло!” спробує зберегти нинішні ціни, особливо акційні і вже розрекламовані, за рахунок маржинальності, каже її керівник Валерій Золотухін. “Але довго ми так не протримаємося. Якщо ситуація не налагодиться, доведеться переглянути ціни”, – нарікає він.
Миттєва реакція
Тим часом інтернет-магазини піднімають ціни не тільки на новий товар, але і на той, що вже стоїть на полицях магазинів і надійшов за «старою» ціною. «У поточну ціну товару закладається вартість наступної поставки, яку доведеться проводити вже за новим курсом», – пояснює Осадчий.
Представник сервісної підтримки інтернет-магазину Fotomag заявила, що ціни на низку товарів уже коригувалися у вівторок. На деякі з них – незначно, тоді як інші подорожчали, за її словами, відчутно – на 100 грн. Представник Fotomag зазначила, що не виключене підвищення цін і надалі.
Менеджер інтернет-магазину «Сокіл» також повідомив, що 5 лютого ціни довелося підкоригувати за новим курсом долара. Раніше вони розраховувалися за курсом 8,5 грн за долар, а тепер – по 9,4 грн.
У магазині Fotos.ua окремі товари також подорожчали, оскільки їхні виробники одразу відреагували на валютні зміни. «Якщо виробник змінює ціну продукції, яку ми купуємо у нього на складі, ми теж змушені зробити те саме», – констатує засновник магазину Дмитро Покотило. Він додає, що навіть якщо магазин використовує власний склад, виробник все одно може встановити «рекомендовану ціну», і продавцю доведеться їй слідувати.
Недозволена розкіш
Осадчий припускає, що якщо ситуація не стабілізується, українці почнуть відмовлятися від товарів, які не є предметами першої необхідності. Падіння попиту, на думку Покотила, може бути відчутним в категорії мобільних терміналів. «Українці купують нові телефони і смартфони, як правило, не тому, що у них немає засобу зв’язку, а тому, що з’явилася нова модель», – переконаний бізнесмен.
Золотухін, навпаки, вважає, що саме з причини любові до технологічних новинок українці не відмовляться від нових гаджетів, хоча ціни зросли на 10-15%. «Досвід показує, що на мобільному ринку в таких випадках спочатку йде спад, але потім продажу знову відновлюються», – говорить він.
Те, що зараз відбувається з цінами, більше схоже на паніку, і поки що говорити про наслідки для ринку рано, упевнений Покотило. З ним погоджується і Красношапка: «Ми припускаємо, що ситуація з курсом стабілізується вже найближчим часом. Сьогоднішній курс – тому підтвердження». Нагадаємо, вчора курс гривні на міжбанківському валютному ринку зміцнився до 8,88 UAH/USD порівняно з показником середи – 9,00 UAH/USD.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності