Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Тиждень, що минає, видався ще той для українців… Підсумок за 8-12 квітня 2024

російські терористи використали новітні свої розробки на сотні мільйонів доларів для виведення з ладу кількох об’єктів критичної інфраструктури України. Одночасно уряд рф не впорався з протистоянням великій воді, захистом затоплених населених пунктів від мародерів та вчасним проведенням евакуації людей. Також на цьому тижні було в черговий раз доведено, що Москва не здатна надати захист тим, хто зрадив Україні та перейшов на бік ворога.

Удар по критичній інфраструктурі

Уночі 11 квітня російські окупанти застосували проти українських міст понад 80 дронів та ракет, у тому числі «Кинджали», а основний удар дронів припав на Львівську область. Ворог знищив найпотужнішу електростанцію на Київщині — Трипільську теплоелектростанцію. За попередніми даними, росіяни застосували для атаки на підприємство п’ять ракет типу Х-69. Це високоточна малопомітна крилата ракета класу «повітря-поверхня», яка здатна розвивати швидкість до 1000 км/год. На озброєнні у російських терористів вона стоїть з 2024 року.

«Українська правда» показала фото уламків новітньої крилатої ракети Х-69, якою російські терористи вдарили по Трипільській ТЕС. Пізніше голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що у ракетах, якими Кремль атакував теплоелектростанцію, знайшли компоненти виробництва країн Заходу та Азії.
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час засідання Ради безпеки ООН на цьому тижні повідомив міжнародній спільноті, що терористичний російський режим лише з початку 2024 року випустив по Україні майже 1 000 ракет, близько 2 800 ударних безпілотників, а також майже 7 000 керованих авіаційних бомб. Більшість цілей окупантів були цивільними, а не військовими.

Загальна вибухова потужність комбінованих авіаційних ударів по Україні за цей період перевищує 9 кілотонн. Лише 3% російських ракет, безпілотників і керованих бомб вражають військові цілі, тоді як 97% вражають цивільну інфраструктуру, – каже Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця

Голова наглядової ради енергокомпанії «Центренерго» Андрій Гота повідомив, що Трипільську теплоелектростанцію можливо відновити. Але це недоцільно робити без закритого неба над підприємством.

Будь-що підлягає відновленню, минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані й на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. У нас дуже добрий колектив, дуже вмотивований колектив для відновлення, – Голова наглядової ради енергокомпанії «Центренерго» Андрій Гота

Наразі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба посилено працює над тим, щоб наші західні партнери надали потрібну нам кількість систем ППО для захисту критичної інфраструктури, а також Харкова та Одеси.

Підіймаємо цю тему… Що тут підіймати, тема одна — дайте Patriot. Якби у нас стояли Patriot, ми б сьогодні не втратили все це, – Голова МЗС України Дмитро Кулеба

Проблеми на росії

Критична ситуація через паводок та руйнування греблі спостерігалася на цьому тижні ще в одному російському місті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Станом на середину тижня, лише в Оренбурзькій області було підтоплено понад 10 тисяч будинків та майже 13 тисяч ділянок, що стало результатом прориву греблі кілька днів тому. У Курганській області вже близько 7 тисяч людей евакуювали через паводок.

Після Орська під воду пішов Оренбург. Тут вже два дні поспіль лунає сирена, проводиться масова евакуація. В населеному пункті Газодобитчіков під Оренбургом, оголошено повну евакуацію населення, оскільки там ось-ось прорве греблю.

Мешканці не хочуть їхати, оскільки в Орську після евакуації жителів місто опинилася у владі мародерів. Це люди намагалися донести своєму меру під час стихійного мітингу 8 квітня, але наразі протести згасли.

Місцева влада намагається щось робити, але виходить не завжди. В Орську вирішили стримати воду, засипавши зруйновану частину греблі звичайним піском. Чи зможе таке рішення зупинити потік води – питання залишається відкритим. Але під час робіт втратили транспорт  – асфальт біля греблі раптово провалився і під землю пішов один із «Камазів».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

8 квітня у Вязьмі обвалився автомобільний міст, коли по ньому їхали вантажівка і легковий автомобіль. В цілому постраждали троє росіян, пошкодження дістала газова труба.


Повідомляється, що міст ремонтували у 2018 році за 10 млн рублів. Він поєднував центр міста з мікрорайонами Московський та Ювілейний, а впав на залізничні колії Москва-Мінськ, чим заблокував рух ворожого транспорту на деякий час. Окупантам довелося пускати потяги по іншій гілці.

Закрити своє небо у ворога теж не виходить. Вперше з моменту повномасштабної війни росії проти України до далекої Мордовії долетіли дрони. За даними пропагандистських телеграм-каналів, добралися два дрони, які начебто збили над військовою частиною 84680 загоризонтного виявлення повітряних цілей у місті Ковилкіно. А от зберегти будівлю офісу «Газпому» у Бєлгороді російським окупантам не вдалося. Туди долетів безпілотник 12 квітня, унаслідок чого постраждало двоє людей.

9 квітня невідомі дрони влучили у російський авіаційний завод у Борисоглєбську, Воронезька область, де ремонтували, а також відновлювали ракети для обстрілів українських міст та сіл. Як відзначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов, згідно з попередньою інформацією, під час атаки були уражені основні виробничі потужності підприємства.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Доля зрадників

Вдень 12 квітня у Москві підірвалася машина Toyota Land Cruiser Prado, за кермом якої був зрадник України — колишній співробітник СБУ Василь Прозоров.

Місцеві телеграм-канали повідомляють, що власник автомобіля отримав поранення та був госпіталізований. Вибух стався у кращих традиціях ліквідації зрадників — коли чоловік завів машину.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Буквально за пару днів до вибуху Прозоров вихвалявся російським пропагандистам, як передавав секретні документи з Києва до Москви.

Коли у 2019 році Прозоров покинув територію України, у СБУ зробили таку заяву:

«Пропивши честь офіцера, Прозоров вирішив торгувати совістю та військовою присягою, знайшовши у ФСБ рф «гідних» покупців. Але ця потвора має пам’ятати долю Іуди. Справа лише часу».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На Київщині отримав покарання у вигляди 10 років ув’язнення за колабораційну діяльність під час окупації мешканець села Андріївка у 2022 році, який радо зустрічав окупантів, а взагалі видає себе за монаха. Спочатку він «розквартирував» у власному будинку підрозділ окупаційного угруповання рф, а потім забезпечував загарбників продуктами харчування та «наводив» на помешкання односельчан, які у подальшому розграбовували.

До 15 років позбавлення волі заочно засудили 29-річного уродженця Чернігівщини Михайла Медведя, який брав участь у бойових діях на території аеропорту «Донецьк» на боці росіян. У квітні 2014 року добровільно вступив до так званого «батальйону «Спарта «ДНР». У подальшому перейшов до іншого підрозділу терористичної«ДНР» – так званого збройного формування «розвідувальне управління республіканської гвардії «ДНР» на посаду «розвідника-коректувальника». У складі цього  формування Медведь продовжує воювати проти ЗСУ.

10 квітня стало відомо про затримання на Донеччині депутата Дружківської міськради від ОПЗЖ, який входив до агентурної мережі ФСБ. Правоохоронцями було встановлено, що політик входив до мережі інформаторів ФСБ, яку українська спецслужба викрила ще в березні 2023 року. Тоді ж було затримано його спільників.

Також СБУ не дала втекти з України колишньому нардепу від «Партії регіонів» Владиславу Лукʼянову, який у 2020 році став депутатом міськради Бахмута від ОПЗЖ. Після захоплення частини регіону почав працювати на росіян. Маючи власну компанію інтернет-провайдера, він «перевзув» її за російським законодавством і надав фсб повний доступ до обладнання. Його спіймали при спробі перетнути прикордонний пункт пропуску на Одещині. Наразі депутату повідомлено про підозру за заперечення збройної агресії рф проти України, яку він активно поширював у чатах прокремлівських Телеграм-каналів.

Гучні справи

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для колишнього керівника Департаменту господарського забезпечення СБУ. Його підозрюють у розкраданні понад 26 млн грн на закупівлях пального. Слідство встановило, що колишній керівник Департаменту господарського забезпечення та його перший заступник уклали договори на придбання паливно-мастильних матеріалів для службових авто та бронетехніки за завищеними цінами. Для цього, за даними слідства, вони залучили декілька підконтрольних компаній із Києва, які займаються торгівлею нафтопродуктами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

НАБУ та САП викрили організовану групу, створену у 2022 році, яка заволоділа коштами держави та міжнародних партнерів, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова. Про підозру повідомлено сімом учасникам групи. Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів у сумі 22 млн грн була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури.
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив позов Міністерства юстиції до колишнього міністра освіти часів Віктора Януковича Дмитра Табачника. Зазначається, що у Табачника конфіскували все майно, яке було або прямо записано на нього, або яке він записав на свою матір.

На території України та Польщі пройшли одночасно обшуки у структур, які відповідали за закупівлю озброєння для ЗСУ починаючи з квітня 2022 року та закінчуючи лютим 2023 року. Мова може йти про контакт на 24,5 млн євро зі 100% передоплатою. Слідчі дії спрямовані на дослідження ланцюга постачання іноземного озброєння та перевірки інформації про можливе штучне завищення його вартості через участь компаній-посередників, зареєстрованих за межами України. Зібрані докази будуть використані детективами НАБУ для надання правової оцінки діям українських посадовців.

НАБУ та САП викрили злочинну групу, яка завищувала ціни на огляд пошкоджених на війні об’єктів. Слідство встановило, що зловмисники привласнили щонайменше 7,7 млн грн. Повідомлено про підозру двом організаторам схеми – очільнику одного з департаментів Херсонської ОВА, власнику приватної компанії, а також виконавцю злочину – директору цієї приватної компанії. Вони при виконанні договору про обстеження технічного стану 107 об’єктів соціальної інфраструктури завищили вартість виконаних робіт в більше ніж 15 разів.
Глава Служби безпеки України Василь Малюк на час перевірки відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків. Його звинувачують у організації переслідування журналіста «Слідство-інфо» представниками ТЦК.Печерський райсуд Києва відправив підозрюваного у вбивстві підлітка 7 квітня на станції київського фунікулера у СІЗО на два місяці без альтернативи застави. Але суд підтримав клопотання адвоката підозрюваного про проведення подальших засідань у закритому режимі, тобто без преси. Перед засіданням ДБР повідомило, що у крові підозрюваного виявили 1,2 проміле алкоголю.

Війна

Станом на ранок 12 квітня було офіційно повідомлено про ліквідацію 451 730 російських загарбника. Статистика від Генерального штабу ЗСУ виглядала так:

Серед іншого, 10 квітня у тимчасово окупованому Криму вдалося знищити багатофункціональний гелікоптер рф Ка-27. А 8 квітня у Калінінградській області росії сталася пожежа на малому ракетному кораблі «Серпухов», у результаті якої він отримав значні ушкодження. Відомо, що горів ракетоносій у військово-морській базі «Балтійськ». Втім, що стало причиною загоряння джерело не уточнює. Головне розвідувальне управління Міноборони України не взяло не себе відповідальності за подію, але опублікувало відео моменту загорання на кораблі.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, через вагомі втрати на фронті, Москва відправляє на війну в Україні особовий склад Тихоокеанського флоту рф, а також 11-ї армії ВПС та ППО.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Важливі візити

Латвія стала дев’ятою державою, яка підписала двосторонній договір безпеки з Україною. Це відбулося під час робочого візиту, який здійснив президент України Володимир Зеленський до Вільнюсу, де він узяв участь у саміті Триморʼя.


Офіс президента також повідомляє, що Латвія зобов’язується допомагати Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде потрібно. Цього року країна надасть військову підтримку на суму близько 112 млн євро. Крім того, Латвія надаватиме оборонну допомогу на 0,25% ВВП щороку. В угоді також чітко закріплена підтримка з боку Латвії майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

На полях саміту Триморʼя український лідер зустрівся зі своїм литовським колегою Гітанасом Наусєдою.

Дякую за підтримку із самого початку повномасштабного вторгнення – за політичну та військову допомогу. Це дуже важливо для нас. Також дякую литовському народові за прихисток наших біженців. Дуже важлива протиповітряна оборона. Це дуже великий виклик для нас. Ви знаєте, що цього ранку знову атаковані ракетами Харків, Одеса, Запоріжжя, Київщина, а також інші наші регіони. Саме тому для нас протиповітряна оборона – це питання номер один, – заявив Володимир Зеленський Президент України.


Також була зустріч з президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом та Чеської Республіки Петром Павелом, а також з їх румунським колегою Клаусом Йоханнісом та польським — Анджеєм Дудою.

Цінуємо позицію Румунії в питанні транзиту української агропродукції. В умовах агресії росії тандем Україна – Румунія робить значний внесок у забезпечення глобальної продовольчої безпеки, – каже Володимир Зеленський.


11 квітня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув із візитом до Словаччини на нелегкі переговори із Робертом Фіцо.

Прибули в Словаччину для проведення міжурядових консультацій. На порядку денному, зокрема, співпраця у сфері енергетики, логістика, торгівля, підтримка Формули миру Президента України. За підсумками консультацій планується підписання низки двосторонніх документів, – заявив Денис Шмигаль прем’єр-міністр України.


Одним з результатів візиту стала згода Словаччини брати участь у мирному саміті, який відбудеться у Швейцарії, та підтримати вступ України до Євросоюзу.
10 квітня до Києва приїхали спецпредставник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, президент і голова ради директорів Експортно-імпортного банку США Рета Джо Льюїс, а також економіст, ексзаступник радника президента США з національної безпеки Даліп Сінгх.

Також у Києві побував міністр нацоборони Литви Лаурінас Кащюнас. Це був його перший візит до України з моменту призначення на нову посаду.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності