Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ТИЖДЕНЬ, ЩО МИНАЄ:…

Тиждень виявився багатим на візити в Україну представників іноземних урядів. Делегація прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса опинилася неподалік епіцентру чергового обстрілу російських терористів. Президент України Володимир Зеленський схвалив кандидатуру колишнього головнокомандувача Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії. Вночі 5 березня українські морські дрони потопили російський корабель «Сергій Котов». Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації ВКС росії та командувача Чорноморського флоту ВМФ рф.

Важливі візити

8 березня президент України Володимир Зеленський відправився з візитом до Туреччини. Ввечері він зустрінеться з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.

Він також побував на верфі в Стамбулі, де для ВМС ЗС України будують два корвети. Зеленський присвоїв одному з них ім’я «Гетьман Іван Виговський». Інший носить назву «Гетьман Іван Мазепа».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вранці цього ж дня до Києва прибув виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Велика честь повернутися в Україну, яка мужньо дає відсіч жорстокій і незаконній агресії росії, як і знову висловити тверду підтримку Євросоюзу. Україна, її народ, уже зробили свій чіткий вибір… Їхнє майбутнє – в Європі.

Валдіс Домбровскіс

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії

Домбровскіс вже провів зустріч із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. У центрі уваги були питання деблокування кордону, відновлення експорту та транзиту української продукції.

Готові до подальших скоординованих кроків з державами-сусідами та з Єврокомісією. Завдяки роботі Координаційної платформи з питань експорту української агропродукції маємо прогрес у виробленні спільних рішень. Преференційний режим торгівлі між Україною та ЄС має спиратися на домовленості, побудовані на багаторічній основі. Потрібна подальша тарифна лібералізація в рамках Угоди про асоціацію.

Денис Шмигаль

Прем’єр-міністр України

7 березня у Києві перебував спеціальний представник у справах Євразії Лі Хуейя. Таким чином було продовжено другий раунд китайської човникової дипломатії щодо пошуку політичного врегулювання української кризи, як це називають у Пекіні. Зазначається, що Лі Хуейя провів відверті та дружні переговори з питань відносин України та Китаю з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком, міністром економіки Юлією Свириденко та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


Також в Україні побував міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс. Під час перебування у Києві він оголосив про виділення Лондоном додаткових 125 мільйонів фунтів стерлінгів (160 млн доларів) на закупівлю дронів для ЗСУ.

Злочини росіян

6 березня в Україні з візитом перебував прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Російські терористи дозволили собі обстріл Одеси в той час, коли він разом з президентом України знаходилися у одеському порту. Ракетний удар прийшовся по ангару в промисловому портовому районі Одеси у 500 метрів від Зеленського та Міцотакіса. Учасники делегацій відчули на собі наслідки удару та побачили «грибовидну хмару» диму.

У нас має бути лише одне послання до Кремля: Ви нас не залякаєте, ми будемо продовжувати підтримувати Україну та її великих громадян стільки, скільки буде потрібно. І, звичайно, ми залишатимемося повністю єдиними в цьому рішенні.

Кіріакос Міцотакіс

Прем’єр-міністр Греції

Наслідки подібних обстрілів Міцотакіс побачив на місці удару російських терористів по Одесі 2 березня, коли загинули 12 людей у тому числі діти.

8 березня Рада Безпеки ООН збереться, щоби обговорити удари росіян по Одесі. Засідання пройде з ініціативи України. Керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк зазначила, що одеському регіону потрібен посилений захист, зокрема системам ППО, які здатні збити балістику.

Я думаю, що цей удар — ще одне нагадування про те, як росія продовжує завдавати ударів по Україні щодня. Також це нагадування про те, що Україні потрібні системи ППО.

Метью Міллер

Представник Державного департаменту США

Вночі 8 березня окупанти завдали ракетного удару по Чугуєву Харківської області. Внаслідок атаки зазнав пошкоджень магістральний водогін, що забезпечує водою все місто. До вечора продовжувалися роботи на місці влучення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А от для родини з Херсону 8 березня став другим днем народження. В їх будинок влучила ворожа ракета, в той час, як родина вирішила відсвяткувати жіноче свято у літній кухні. За мить ворожий снаряд прилетів в житловий будинок, з якого вони кілька хвилин по тому вийшли, дивом ніхто не постраждав. В одній з кімнат спалахнула пожежа.
7 березня близько 22:00 російські терористи обстріляли Купʼянськ, внаслідок чого загинули двоє людей. Ще один мирний мешканець отримав поранення. Попередньо, окупанти вдарили по місту з РСЗВ «Ураган» та артилерії.
5 березні російські окупанти обстріляли село Курилівка Куп’янського району на Харківщині. Внаслідок цієї атаки загинула жінка. Зранку у лікарні померла інша жінка, яка зазнала поранень унаслідок російського обстрілу села Чорне Куп’янського району Харківської області ще 15 лютого.

Новини України

НАЕК «Енергоатом» повідомила, що Україна отримала свіже ядерне паливо американської компанії Westinghouse для двох енергоблоків Хмельницької АЕС з реакторами ВВЕР-1000. Поки що на станції допрацьовує паливо російського виробництва, яке було поставлено до 2022 року. Після повномасштабного вторгнення Україна відмовилася від всіх атомних контрактів з країною-агресором і почала пошук нових партнерів.

7 березня Зеленський схвалив кандидатуру колишнього головнокомандувача України Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії. Відповідна інформація з’явилася на сайті МЗС України. «У четвер, 7 березня 2024 року, Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман», – сказано у повідомленні.

Також Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Указ набирає чинності з дня публікації.
СБУ завершила досудове розслідування щодо керівника забороненої партії «Наші», екснардепа Євгена Мураєва, який причетний до підривної діяльності на користь рф. Його справа передана до суду. Як встановило слідство, Мураєв задіяв власний медіаресурс для подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію в нашій державі. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.
4 березня 2024 року НАБУ і САП передали до суду справу колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, викритого на отриманні хабара в особливо великому розмірі. У 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним. Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу й отримання двома траншами хабара у $1,8 млн.
Суд визнав винним та призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна жителю Луганщини, який перейшов на бік ворога у 2022 році. Бойовика затримали Сили оборони під Бахмутом, але він встиг повоювати проти ЗСУ у Донецькій та Луганській областях. Також 15 років в’язниці отримав агент спецслужб рф, який передавав ворогу дані про місця дислокації ЗСУ та розташування стратегічних об’єктів на Дніпропетровщині.

НАБУ і САП скерували до суду справу про завдання держкомпанії «Центренерго» понад 176 млн грн збитків. Обвинувачення раніше отримали три особи. Йдеться про ексчлена дирекції ПАТ «Центренерго» Олександра Уварова, ексначальницю департаменту товариства Катерину Токар та Андрія Короткевича-Лещенка – керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі», яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

Війна в Україні

Головне управління розвідки Міноборони України організувало чергову успішну операцію зі зменшення боєздатності ЧФ рф. Вночі 5 березня українські морські дрони Magura V5 наздогнали російський корабель проекту 22160 «Сергій Котов». Корабель зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів, та пішов на дно. На підтверджені цього ГУР виклало переговори командира 184 бригади кораблів охорони водного району Новоросійськ, у чиєму підпорядкуванні перебував патрульний корабель «Сергій Котов». Унаслідок знищення корабля було ліквідовано сім ворожих моряків.

Британський міністр оборони Грант Шаппс з цього приводу зазначив, що ліквідація російського патрульного корабля «Сергій Котов» остаточно продемонструвала, що Чорне море не є безпечним для путінського флоту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тепер, коли Захід підтримав Україну, це не викликає сумнівів. Якщо ми дамо їм те, що їм потрібно, хоробрість і майстерність українських Збройних Сил можуть розблокувати перемоги, які колись вважалися неможливими.

Грант Шаппс

Міністр оборони Великої Британії

Ще одна погана новина для Кремля надійшла з Гааги. Розташований тут  Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації ВКС росії, генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту ВМФ рф, адмірала Віктора Соколова. Визнано, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за військові злочини у вигляді нанесення ударів по цивільних об’єктах та за військові злочини у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об’єктам.

На війні проти України був ліквідований російський футзаліст В’ячеслав Москаленко. А в цілому станом на 8 березня 2024 року кількість ліквідованих російських терористів після початку повномасштабного вторгнення складає 422 310 осіб.

Міжнародні новини

7 березня правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) проголосувала за підтримку Урсули фон дер Ляєн як своєї кандидатки на посаду президента Єврокомісії. Також в цей день  Швеція офіційно приєдналася до Північноатлантичного Альянсу і таким чином стала 32-м членом НАТО. У цей день міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прилетів до США, щоб передати Швеції ратифікаційні документи своєї країни.

Заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд вирішила залишити свою посаду найближчим часом. Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен на сайті установи.

Вікторія Нуланд повідомила мене, що має намір піти у відставку найближчими тижнями з посади заступника держсекретаря з політичних питань – ролі, в якій вона уособлювала прагнення президента Байдена повернути дипломатію в центр нашої зовнішньої політики та відновити глобальне лідерство Америки у вирішальний час для нашої країни й світу.

Ентоні Блінкен

Держсекретар США

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На росії повідомили про аварію на залізничному мосту у Самарській області, внаслідок чого тут було призупинено залізничне сполучення. Місцеві медіа розмістили фото руйнування конструкцій мосту.

Польські протестувальники продовжують блокувати пункти пропуску на кордоні України. Тому  на ранок 7 березня у черзі залишалися 2300 вантажівок. Надважкою залишалося ситуація з рухом на трьох з шести заблокованих пунктах пропуску — «Краківець», «Ягодин» та «Шегині». Якщо дії на українському кордоні залишаються безкарними, у столиці протестувальникам не дають виходити за рамки законів. Після багатотисячного протесту фермерів у Варшаві, який відбувся 6 березня затримали 55 осіб.

9 березня вступила у силу постанова уряду Латвії про заборону ввозити з рф та Білорусі деякі кормові та сільськогосподарські продукти. Заборона на імпорт поширюється на:

    • овочі та коренеплоди, зокрема, картопля, цибуля, морква та помідори;
    • ягоди та фрукти (яблука, кавуни, дині, ананаси, горіхи);
    • зернові (пшениця, жито, кукурудза, гречка, ячмінь, овес);
    • кормова сировина та готові корми.

Фінляндія стала черговою країною, яка вирішила попрощатися з російськими автомобілями. До 16 березня всі вони повинні виїхати за фінський кордон. Зазначається, що якщо автомобілі не залишать країну до призначеної дати, то буде проведено оцінку, чому транспорт все ще у Фінляндії, як довго він тут пробув і чи зроблені необхідні формальності для його подальшого перебування.
Президент Литви Гітанас Науседа позбавив громадянства балерину Ілзе Лієпу яка на постійній основі мешкає у росії,

підтримкою російського диктатора путіна та його війни в Україні. Крім балерини, громадянство Литви також втратив колишній співробітник КДБ Юрій Кудімов.

Сейм Республіки Польща прийняв резолюцію про введення санкцій у зв’язку з імпортом до ЄС російського і білоруського продовольства і сільськогосподарської продукції. Нижча палата парламенту Польщі також закликала Єврокомісію запровадити санкції на імпорт російського та білоруського продовольства та сільсьгоспродукції до ЄС. Поляки вказали на те, що імпорт сільськогосподарської продукції з рф та Білорусь продовжує приносити величезні доходи цим країнам. Одночасно Міжнародна федерація тенісу вирішила дозволити російським та білоруським тенісистам грати на Олімпіаді-2024.

Комітет Європарламенту підтримав пропозицію Єврокомісії продовжити для України дію безмитної торгівлі ще на один рік. Раніше таке ж рішення схвалили посли держав-членів ЄС у рамках COREPER.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності