Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

У Львові вшанували пам’ять страчених поляками у 1932 р. членів УВО

Минулими вихідними у Львові вшанували пам’ять членів УВО та ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина, які 30 листопада 1932 р. з метою здобути кошти для української справи, скоїли напад на поштове відділення м. Городка Львівської області.PIC_1-B-607-5

Після нападу на пошту, двох оунівців Василя Біласа та Дмитра Данилишина затримали місцеві жителі поблизу с. Верин (Миколаївський район), бо думали, що це втікають кримінальники. Польська поліція відправила націоналістів до Львова, де вранці 23 грудня 1932 р., після суду, на подвір’ї колишнього монастиря Бригідок їх було розстріляно. Василю Біласу було 21, Дмитру Данилишину — 25. Їхніми останніми словами були: “Хай живе Україна!”.

Вшанування пройшло у формі панахиди та покладання квітів на  могили Василя Біласа та Дмитра Данилишина Янівському кладовищі, Меморіалі Українських Січових Стрільців (поле № 38), колишня тюрма «Бригідки» у Львові. А також у вигляді запалювання поминальних лампадок на місці страти поляками українських патріотів.Bilas_Danylywyn

Зазначимо, що незабаром на екрани України  вийде фільм про подвиг націоналістів Біласа та Данилишина під назвою “НЕЗЛАМНІ”.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності