Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

У “місті “Свободи”” лікарі масово звільняються з роботи…

Медзаклади, які стараннями “свободівської” більшості і мера уже кілька років як підпорядковуються Управлінню охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, а не ДОЗ ІФ ОДА, як це було досі, через пандемію коронавірусу мають велику проблему з кадрами. Окрім того, що багато лікарів хворіє, дехто з медичних працівників звільнився.

Про це під час прямого етеру “Позиції Галичини” повідомила лікарка-інфекціоністка, директорка “Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги” Ольга Савчук.

“Ми згідні, що дистанціювання – це неправильно, але спочатку була сильна паніка. У нас звільнилося 157 людей. Вчора в мене звільнилося 6 людей, за минулий тиждень ще 6 людей. Якби ми навесні, в той момент паніки, коли ніхто не знає “що таке коронавірус” змусили людей контактувати з усіма хворими людьми, на сьогодні, я думаю, в поліклініці працювала б тільки адміністрація. На сьогодні дистанційності ми проти, тому до себе запрошуємо вже кожного пацієнта”, – каже Ольга Савчук.

Також в Івано-Франківську нема місць для хворих на COVID-19 у лікарнях першої черги. Тому для коронавірусних пацієнтів відкрили додаткові ліжка, переобладнавши корпус у перинатальному центрі та в дитячій лікарні. Але, окрім нестачі місць, є ще серйозна проблема з персоналом, застарілим обладнанням і киснем.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні всі відділення переповнені хворими на COVID-19 і всі кисневі точки і апарати ШВЛ з режимом сіпапу (тут їх 8) задіяні, каже завідувач відділення анестезіології інтенсивної терапії ЦМКЛ Володимир Вовчук.

«Кисневі точки зайняті всі, апарати штучної вентиляції, які мають сіпап, – заняті всі. Крім цього, ми змушені задіяти ще одне відділення реанімаційне на базі операційного блоку, і там за останні дні воно вже також заповнене під зав’язку. Пацієнтів, які були зняті з ШВЛ за цей період, в мене були тільки двоє, інші всі помирали. Тому для них спасіння – сіпап. І причому тривалий. Є пацієнти, які місяць, більше місяця, день і ніч з цією маскою», – розповідає Володимир Вовчук.

Головлікар ЦМКЛ Тарас Масляк додає, що за добу в лікарні зараз використовують 1,8 тонн кисню. Раніше такої кількості вистачало на рік. Кисень щоденно доставляють зі Львова.

«Не дай Бог, якась аварія на заводі або машина не приїде – у нас біда», – визнає Олег Ціхонь, заступник головного лікаря ЦМКЛ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Застарілі системи подачі кисню у лікарнях не витримують навантаження.

«Система киснепостачання так справляється з перебоями. Оскільки найбільша проблема – як у нас, так і у всіх інших наших колег – це йде підмерзання, тому що стара система кисню, діаметр труб, коли збільшується подача рідкого кисню – йде замерзання», – каже головний лікар Івано-Франківської міської клінічної лікарні №1 Тарас Василик.

За словами Василика, попри всі заходи кількість хворих на COVID-19 невпинно зростає. Обидві лікарні Івано-Франківська, які їх приймають, вже повністю заповнені. У Центральній клінічній залишилися тільки два відділення, куди нині не приймають інфікованих коронавірусом. Розширюватися вже просто нікуди.Тому додаткові місця розгортають в інших закладах, як-от у перинатальному центрі. Але тут з’являється інша проблема – багато лікарів у тих закладах відмовляються працювати з ковідними хворими, бояться зараження.

У міськраді до відмови медиків працювати з ковід-хворими ставляться з розумінням. Простій у роботі пообіцяли компенсувати. Щоправда, платитимуть «мінімалку». Поки профільні лікарі не повернуться до нормального графіка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Я не можу заставити людину. Більшість погоджуються, особливо медсестри, санітарки. Є проблеми з лікарями з різних причин. Найбільша проблема з лікарями – не всі задоволені таким рішенням, але це є рішення не в умовах звичайного часу, а в умовах цієї ситуації», – каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Минулого тижня перших хворих на COVID-19 почали доставляти і в дитячу лікарню. На черзі ще дві поліклініки – третя і четверта. Але можна припустити, що і там виникне проблема з медичним персоналом.

Для лікування хворих хочуть задіяти також обласний кардіологічний центр – туди направлятимуть пацієнтів з Центральної міської клінічної лікарні, між собою заклади з’єднані одним переходом. Тут планують розгорнути додатково більш як 100 ліжок.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності