Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

У “Нафтогазі” продовжують працювати агенти Кремля і хочуть вкрасти три “КамАЗи” доларів

vuski-boykaВ Україні триває боротьба за енергетичну незалежність.

В останні кілька місяців в Україні триває боротьба не лише за територіальну, а й енергетичну незалежність. Минулого тижня розгорівся старий-новий скандал – із українського “Нафтогазу” хочуть украсти газу на 2 млрд доларів.

Газ хоче забрати компанія Фірташа-Бойка. Про це твердить уповноважена уряду з протидії корупції Тетяна Чорновол. А ці 2 млрд доларів – це три “КамАЗи” 100-доларових банкнот. І це – в умовах газової блокади і фактичної війни з Росією на Сході України.

Новий оберт з’явився і в гучній свого часу справі – так званих “вишок Бойка”. На них три роки тому відмили майже півмільярда доларів із наших із вами кишень!

Дві бурові установки у Чорному морі (або так звані, вишки Бойка) придбали за 800 млн доларів. Але постачальниками виявилися підставні фірми і майже півмільярда народних грошей пішло у кишені кількох людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Латвійські журналісти змогли розкопати аферу, бо злодії, що засіли в “Нафтогазі” і керівництві України, провернули оборудку через офшорні фірмочки у Ризі та Великій Британії. І журналісти були шоковані – власником компаній, що оперували сотнями мільйонів доларів, виявися бомж. Слідство в Україні досі не назвало жодного винного.

Тим часом, відколи Росія окупувала Крим, справа отримує новий поворот. Дорогі у всіх сенсах Україні бурові вкрали ще раз. Разом з усім іншим майном “Чорноморнафтогазу”.

Хто стоїть за справою на мільярди доларів, і чому його досі не притягли до суду, ТСН.Тиждень намагається дізнатися у того, хто юридично залишається власником вишок – НАК “Нафтогаз України”. Утім, в ексклюзивному інтерв’ю голова відомства Андрій Коболєв зізнається, що судитися ще навіть не починали. Бо не знають, із ким.

“Формально “Газпром” не є компанією, яка зараз контролює ситуацію. Хто саме формально визначив себе, як власника… Ну, ми отримували, там, різні листи з пропозиціями, що от ми власники, на які ми реагуємо також певним формальним чином. Тому, до кого саме позиватися, і як позиватися, це питання повинно бути в рамках загальної державної стратегії”, – говорить Коболєв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пізніше у “Нафтогазі”  підтвердять, що нині бурові – на балансі “Чорноморнафтогазу”. Стоять в акваторії Чорного моря, ближче до Одеси. У НАКу підрахували: разом з вишками Україна втратила 12 млрд грн. Але грабіж не припиняється. Злочинці, що діють синхронно з Кремлем і належать до так званої “сім’ї” Януковича, зараз знову пробують обікрасти “Нафтогаз”, стверджує уповноважена Кабміну з питань корупції Тетяна Чорновол.

“Зараз клан Бойка-Фірташа намагається пограбувати “Нафтогаз”, – говорить Чорновол.

Щоби такі схеми спрацьовували, Кремль від проголошення незалежності України контролює стратегічні об’єкти з середини – через “своїх” людей, офіційно працевлаштованих в українських компаніях і міністерствах, каже колишній уповноважений президента з міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

“Не тільки через “Нафтогаз”, але були спроби і вони були успішними через багато інших структур. В цілому Росія добилася на теренах енергетики своїх цілей. І газ, і нафта, і ядерна енергетика використовуються Росією насамперед як зброя”, – зазначає Соколовський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Заступник голови ради голів профкомів держпідприємства “Укртрансгаз” Віктор Гончаров працює тут вже 31 рік. І обурюється: зміна публічних керівників після Майдану не змінила тих, хто виконує вказівку Кремля – у тіні, на непублічних посадах. Причому на ключових позиціях.

Щоби отримати пояснення Міністерства енергетики та вугілепрому, ми цілий тиждень зверталися до прес-служби відомства, але результатів – зась.

Водночас навколо ключового олігарха газового ланцюга Дмитра Фірташа спливає новий скандал: один з його заводів – Кримський содовий – офіційно змінює прописку на Російську Федерацію. А надто, у внутрішній газеті заводу голова правління підприємства відверто розповідає, що з 1 травня платять податки за російськими ставками. Відтак, збагачують бюджет окупантів за рахунок України.

ТСН.Тиждень намагався отримати коментарі від прес-служб і Фірташа, і Бойка. Але запитання залишилися без відповідей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом, вдається отримати ексклюзивні внутрішні документи “Нафтогазу” з переліком посадових осіб за опального екс-керівника НАКу Євгена Бакуліна і після. Його, нагадаємо, навесні засудили, а потім раптово звільнили. І тепер ніхто не може знайти.

У документах є помітки від руки навпроти тих, кого всередені структури називають крадіями. І від руки дописані прізвища радників, яких на папері немає, але насправді є. Їх джерело  називає російськими “наглядачами”. Дехто Власова та Вітренко. Питаємо прямо голову “Нафтогазу”. На відміну від Фірташа та Бойка, Андрій Коболєв від відповіді не тікає і твердить, що тривають зміни.

“Юрій Вітренко дійсно є моїм радником з фінансових питань. Він є сином Наталії Вітренко, це правда. Пані Власова працювала в “Нафтогазі” з 2000 року. Після приходу Бакуліна усунули з посади директора кредитного розрахунку праці та перевели на посаду радника. Фраза “є людиною Бойка”, чи “не є людиною Бойка”, для мене в принципі дуже дивно, тому що, якщо цей принцип застосовувати, то треба всіх людей, які працювали в галузі останні десять років, звільнити. Ну, зі мною також, тому що я також… Ну, я при Бакуліні не працював, я одразу пішов”, – наголошує Коболєв.

Водночас керівник “Нафтогазу” каже, що перевів на посаду радників лише тих, чиї досвід та професіоналізм потрібні. Склад правління, запевняє, оновив на 100%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На підтвердження прозорості навіть погоджується надати нам список своєї команди і попередньої. З нашими списками збігаються не повністю. Та навіть в офіційно отриманому переліку людей є дві особи гучного “спадку” попередників. Серед них – Олександр Коцуба – екс-голова “Чорноморнафтогазу”, молодший із так званого харківського клану Коцуб, яких преса називає наближеним до Юрія Бойка.

Новий голова “Нафтогазу” визнає: реформи газотранспортної системи, які намагається запровадити уряд, щоб вберегти український транзит, дратують Кремль. Особливо спроби залучити до управління нашої ГТС європейські компанії.

Чи зможе нове керівництво “Нафтогазу” протистояти агентам Кремля і дати йому відсіч – відчуємо на собі вже цієї зими. Чи зможе держава викрити злочинців, побачимо на прикладі справи про вишки Бойка. А поки війна за енергетичну незалежність триває на всіх фронтах.

Кореспондент ТСН Ольга Мальчевська

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності