Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

У Раді голосували за Грецію?

2 липня, сумбур у Верховній Раді депутати проголосували за закон, який, як уже пишуть у соцмережах, перетворює Україну на дефолтну Грецію. Мова про законопроект № 1558-1 «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті» – по суті, він дозволяє позичальникам погашати кредити по тому курсу, який був на момент їх оформлення. А враховуючи скачки курсу долара і євро, що відбулися за останні півтора року, фора для позичальників виходить величезна, а банки, відповідно, зазнають збитків.

Ця норма була основним лейтмотивом вимог так званого «Фінансового майдану», який вже багато місяців тліє під будівлею НБУ. Про джерела його фінансування говорять різне – не обходиться, звичайно, і без «руки Кремля». Самі «майданщики» часом поводяться досить агресивно – були випадки, коли вони перекривали всі виходи з Ради, не випускаючи навіть журналістів. Так, власне, сталося 2 липня – фракції Радикальної партії та «Самопомочі» покинули залу парламенту на знак протесту проти голосування за закон про прокуратуру, який був прийнятий за допомогою голосів «Оппоблока» і колишніх «регіоналів», але, побачивши народ під Радою, повернулися назад з вимогою поставити на голосування законопроект за валютними кредитами.

І Гройсман поставив, а депутати проголосували. Несподівано. Треба розуміти, що дане вечірнє засідання було вельми сумбурним – депутати сварилися через згаданий закону про прокуратуру, закон про поліцію і так і не дійшли до закону про місцеві вибори. Пізніше багато нардепів пояснювали своє голосування за закон про валютні кредити тим, що в загальній метушні не зрозуміли, за що ж саме голосують – Олександр Черненко, Олена Шкрум, Ігор Луценко, Олег Мусій після підняття галасу вже заявили, що відкликають свої голоси, хоча така процедура ніде не прописана. А, наприклад, Володимир Парасюк написав у Фейсбуці, що цей закон вдарить виключно по банкам і тепер треба дотиснути Президента, щоб він його підписав, але пізніше вибачився за своє голосування.

Депутатська самодіяльність підняла неслабкий переполох в Кабміні. Міністр фінансів Наталія Яресько так відреагувала в тому ж Фейсбуці: «Потенційні втрати цілої банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд. гривень – це більше, ніж буде витрачено на оборону і правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти будуть платити всі громадяни, у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових крахів банків, втрат депозитів громадянами, які ні в чому не винні. Це – популізм, який не має нічого спільного із справедливістю ».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Міністр економіки Айварас Абромавічус заявив, що «з такими законами – Back to USSR», а в НБУ повідомили: «Прийняття законопроекту 1558-1 будет мати руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Реалізація зазначених положень призведе до того, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет. Такі нововведення призведуть до масового зарахування банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб».

Тобто слідом за банками постраждають і їх вкладники, які ніяких валютних кредитів не мали. Звичайно, можна говорити про те, що нестачу коштів для виплат валютним вкладникам можна компенсувати за рахунок більш прозорих схем рефінансування від НБУ, але в сьогоднішньому вигляді закон напевно буде ветований Президентом. Про це вже заявив заступник голови фракції «Блоку Порошенка», яка, між іншим, дала за нього 72 голоси, Ігор Кононенко.

Цікаво, що цей закон з’явився в залі не з бухти-барахти, а успішно пройшов уже два читання і був проголосований у третьому, але депутати в приватних бесідах зізнаються: «Це робилося для того, щоб заспокоїти вирування вкладників під стінами ВР, але ніхто не збирався приймати його в цілому».

Однак стенограма даного засідання не дозволяє стверджувати, що депутати буцімто цілком не відали, що творили. Про необхідність прийняття законопроекту, закотивши очі з криками про народ, по черзі віщали Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Олег Березюк («Самопоміч»), Наталія Королевська («Опозиційний блок»), Володимир Литвин («Воля народу»), Олег Ляшко («Радикальна партія»), Максим Поляков («Народний фронт»). Більше того, авторами закону є депутати від «Народного фронту».
Показі й слова самого Гройсмана на цьому ярмарку популізму: «Треба всі закони зараз прийняти, людям повернути пенсії, повернути валютні вклади. Це абсолютно правильне і прогресивне рішення… Я виправдаю довіру українського народу. Я думаю, що цьому парламенту пощастило не тільки з тим, що кожен – прекрасний народний депутат, а і з тим, що є відповідальний Голова Верховної Ради, якого ви обрали. Тому обов’язково я поставлю Закон 1558-1».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цікаво буде подивитися, як тепер ті ж люди будуть «давати задній хід». Хоча знову ж таки можна все спихнути на злого Президента і Кабмін. Депутати вже підписали звернення до Гройсмана з проханням не підписувати закон, оскільки він був прийнятий з порушенням процедури (не було голосування за повернення до розгляду після першого невдалого голосування).
Тому цим відразу скористалася група депутатів фракції «Блок Петра Порошенка», яка зареєструвала проект Постанови щодо порушення голосування під час розгляду законопроекту про повернення валютних кредитів (1558-1), заявляє все той же перший заступник голови фракції «БПП» у парламенті Ігор Кононенко.

«Наступного тижня (себто уже цього), якщо буде позачергове засідання парламенту, чи через тиждень – на плановому засіданні – цей закон буде переголосований», – заявив він.

«Наша фракція не дасть жодного голосу за нього, бо цей законопроект несе за собою більше ніж 90 мільярдів гривень збитків для банківської системи країни. По суті – його неможливо реалізувати. Якщо він буде реалізований, то це крах для банківської системи України», – підкреслив Кононенко.

За матеріалами вітчизняних ЗМІ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності