Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

У Вільнюсі стартує саміт НАТО: для України є позитивні сигнали, а рф продовжує ядерний шантаж.

Саміт країн НАТО у Вільнюсі, що має відбутись 11-12 липня 2023 року, стартує сьогодні. За підсумками зустрічі Україна сподівається на конкретні рішення щодо свого шляху до вступу в Альянс. Наші партнери попередньо вже озвучили з цього приводу певні позитивні меседжі. На цьому, несприятливому для себе, тлі росія вчергове намагається шантажувати світ, розігруючи “ядерну” карту.

Російський диктатор володимир путін продовжує лякати світ своєю ядерною палицею. Днями він заявив, що остаточно ухвалено рішення про розміщення 7-8 липня тактичної ядерної зброї на території Республіки Білорусь.

Путін намагається тримати “гарну міну при поганій грі” і стверджує, що все начебто йде “за планом”.

“Щодо найбільш чутливих питань, про які ми з вами домовлялися, все йде за планом. Ви знаєте, 7-8 липня закінчується підготовка відповідних споруд. І одразу ж розпочнемо заходи, пов’язані з розміщенням на вашій території відповідних видів зброї. Так що все за планом, все стабільно”, – заявив президент рф.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Схоже на те, що російський диктатор продовжує грати на підвищення ставок, демонструючи світовій спільноті ефективність, на його думку, гри м’язами.

Тактично це переміщення нічого не міняє, якщо брати до уваги радіус ураження зброї. А тому заяви путіна варто розглядати суто як елемент військово-політичного тиску. В першу чергу – на країни Заходу, насамперед – на Польщу та країни Балтії.

Чому мова йде саме про 7-8 липня? Бо російське керівництво добре розуміє, що можливі сценарії розвитку подій на театрі бойових дій в Україні припаде саме на кінець червня – липень. Тому саме з цією метою створюється додаткова зона військово-політичної напруги безпосередньо на кордонах з країнами НАТО.

На мою думку, це – якщо не прямий “примус до миру”, то прямий натяк на те, шо НАТО повинне уповільнити темпи військово-технічної співпраці з Україною, або відповідно натиснути на український політичний провід з метою до перемовин. Тим більше, що вся ця риторика щодо переміщення тактичної ядерної зброї лунає на тлі так званих мирних ініціатив, які активно продукуються на світовій арені. При цьому це робиться політичними лідерами, які напряму чи опосередковано афильовані до росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Важливо зауважити, що саме 11-12 липня відбудеться саміт країн НАТО у Вільнюсі. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. Вже пролунали заяви представників країн Заходу та НАТО, які свідчать про те, що результати зустрічі задовольнять нашу країну.

Є заяви країн Заходу та НАТО, які свідчать про те, що Україна після саміту НАТО залишиться задоволеною. Я вважаю, що це може бути той же статус основного союзника США поза НАТО, який дозволяє постійно отримувати військово-технічну допомогу незалежно від змін адміністрації в США. Статус союзника дозволить Україні отримати військову підготовку та допомогу, включно з прискоренням продажу та лізингу військового обладнання.

Щодо наслідків самого переміщення, то країни Заходу вже заявили про те, що вони не будуть міняти своєї ядерної стратегії. Ба більше, вони не бачать загрози застосування ядерної тактичної зброї.

Варто говорити і про те, що сама російська федерація злякалася своєї рішучості: під час підписання самої угоди про розміщення тактичної ядерної зброї заступник міністра закордонних справ від імені своєї країни заявив про те, що ця зброя ніколи не буде застосована. Водночас виключати абсолютно такий крок з боку диктатора не можна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але, менше з тим, все ж таки є надія, що рф добре розуміє можливі наслідки для себе після застосування цієї зброї проти Києва чи інших населених пунктів на території України.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності