Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

У Японії трудоголіків зобов’яжуть брати відпустки

У Японії ведеться посилена боротьба з трудоголіками. Влада країни готується прийняти закон, що зобов’яже працівників, котрі майже цілодобово просиджують в офісах, брати відпустки.

Таким чином вони розраховують зменшити кількість смертей, що відбуваються в результаті надмірної праці. Крім того, влада сподівається, що наявність вільного часу дозволить японцям приділяти більше часу особистому життю, що має позитивно позначитися на демографії, а також дозволить їм витрачати більше грошей на розваги, підживлюючи тим самим місцеву економіку.

В даний час в Японії на кожного працівника припадає в середньому по 18,5 дня відпустки. Проте в реальності використовується менше половини. У 2013 році кожен шостий працюючий японець взагалі не брав відпустку.

Частково це відбувається тому, що багато співробітників не хочуть образити колег, яким доведеться працювати за них, поки ті будуть відпочивати. При цьому деякі японці щодня переробляють, засиджуючи в офісах допізна, оскільки вважають, що не мають права піти додому раніше від своїх босів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Позаурочна праця в останні роки стала причиною багатьох смертей. У японській мові навіть з’явився спеціальний термін “karoshi”, яким позначають смерть в результаті перенапруження на роботі. Основними причинами karoshi є інфаркт міокарда або крововилив у мозок. За даними уряду Японії, щорічно налічується до 200 таких випадків. І це не рахуючи самогубств, додає ABC News.

Крім впливу на здоров’я японців, переробка негативно позначається на демографії країни. Для багатьох людей єдиним місцем, де вони можуть знайти собі пару, є офіс. І навіть якщо комусь вдається зустріти на роботі свою половинку і одружитися, багато молодих пар не поспішають обзаводитися дітьми через високу зайнятість. Це призводить до зниження народжуваності, що, в свою чергу, підриває японську економіку, яка на сьогодні є третьою за величиною в світі.

За статистикою, близько 22% японців працюють більше 49 годин на тиждень. У США цей показник дорівнює 16%, у Франції та Німеччині – 11%.

Щоб змінити ситуацію, японська влада має намір вжити заходів. Вони хочуть прийняти закон, що зобов’яже працівників брати відпустки. При цьому профспілки пропонують зробити обов’язковими не менше восьми відпускних днів на рік, у той час як роботодавці закликають обмежитися трьома днями на рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом існує ймовірність, що навіть такі заходи виявляться марними. Справа в тому, що деякі японці, навіть взявши відпустку, все одно виходять на роботу, відзначає Management-issues.com. “У мого боса багато справ, тому він бере відпустку, щоб уникнути проблем з відділом кадрів, але після цього все одно приходить в офіс”, – розповів журналістам співробітник однієї компанії.

vkurse.ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності