Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Участь у “Східному партнерстві” призупинила Білорусь

Республіка Білорусь призупиняє участь в ініціативі Європейського союзу «Східне партнерство», а також відмовляється від угоди з ЄС про взаємне повернення нелегальних мігрантів (реадмісію).

Про ці заходи, вжиті у відповідь на санкції ЄС, запроваджені за викрадення з літака Ryanair журналіста Романа Протасевича, повідомило Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь.

Як зазначається у заяві, в МЗС Білорусі викликали главу представництва ЄС в Республіці Дірка Шубеля і повідомили йому про дії режим Аляксандра Лукашенка через санкції.

По-перше, Білорусь призупинила участь в ініціативі ЄС «Східне партнерство».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

По-друге, Лукашенко призупиняє дію угоди про реадмісію і загрожує, що це «негативно позначиться на взаємодії з Євросоюзом у сфері боротьби з нелегальною міграцією й організованою злочинністю».

По-третє, постійного представника Білорусі при ЄС відкликали до Мінська для консультацій, а Шубелю запропонували виїхати до Брюсселю.

По-четверте, режим Лукашенка заборонить в’їзд до Білорусі представникам європейських структур і особам з країн Євросоюзу, які сприяли запровадженню санкцій.

У відповідь на таке рішення, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що Україна продовжить підтримувати білоруський народ, попри усі помилки режиму Аляксандра Лукашенка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Можна заявити про вихід з «Східного партнерства», але не можна змінити географію. Білоруський народ історично належав і належить до нашої європейської сім’ї народів. Ми продовжимо його підтримувати, скільки б часу не зайняло виправлення історичних помилок Олександра Лукашенка », – написав Кулеба в Twitter.

Нагадаємо, 23 травня військово-повітряні сили Республіки Білорусь примусово посадили в Мінську авіалайнер Ryanair, що прямував рейсом Афіни – Вільнюс через повідомлення про наявність бомби. Відразу ж після посадки, білоруські спецслужби затримали екс-головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його супутницю – росіянку Софію Сапеґу, які перебували на борту.

У країнах Заходу інцидент назвали «повітряним піратством». Брюссель анонсував поетапне запровадження санкцій проти режиму Лукашенка.

21 червня ЄС і США запровадили санкції проти Білорусі через інцидент. Під обмеження потрапили фізичні та юридичні особи, зокрема великі бізнесмени, силовики і члени сім’ї Лукашенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пізніше санкції проти РБ запровадили Велика Британія і Канада. До британського «чорного» списку увійшли 12 осіб і 2 юридичні особи, до канадського – 17 білоруських громадян і 5 компаній.

24 червня ЄС також затвердив секторальні санкції проти Республіки Білорусь, які вдарять по нафті, калію, банкам, тютюну і наглядовим технологіям. Також країни ЄС заборонили Білорусі поставляти товари військового та подвійного призначення й обмежили країні доступ на свої фінансові ринки.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності