Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Угоди, що їх підпишуть завтра у Москві, не пов’язані з Митним союзом – М.Азаров

Серед документів, які зараз готуються до підписання у Москві, – жодного, який би хоча б побічно стосувався Митного союзу, – стверджує Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Про це він повідомив у інтерв’ю телеканалу «Інтер» у неділю, – інформує Урядовий портал.

«Треба , щоб наші глядачі реально уявляли собі механізми підписання міждержавних документів, –. Всі ці документи проходять через розгляд Уряду. У тих документах , які зараз прийняті і направлені на розгляд міждержкомісії , немає жодного документа , який навіть побічно мав би відношення до Митного союзу – це спекуляції. Тепер, що стосується виступу Міністра закордонних справ Лаврова. Для нас двері , як нам кажуть , і Європейського , і Митного союзу – відкриті. Це дуже добре , що у нас є можливість вибору. Ми вже визначилися , наш шлях – європейської інтеграції. Ми цього не приховує від наших партнерів. Тому на міждержавної комісії питання, пов’язані з Митним союзом , обговорюватися не будуть. Тому, що ці питання не обговорювалися на рівні наших двох урядів».

Так само спекуляціями, на думку глави Уряду, є твердження про те, що під час московської зустрічі планується підписання якихось секретних угод: «Жоден з документів , який готується на засідання міждержавної комісії, не носить гриф державної секретності. Тому , вони у відкритому доступі , відкриті для обговорення. Я підкреслюю , мова йде про виключно важливій зустрічі , тому що за три з половиною роки у нас з’явилася можливість вирішити ті питання , які були основним негативним чинником розвитку економіки України . Тому не потрібно тут спекулювати . Я молю Бога , щоб вона закінчилася так , як ми намітили».

«Україна – це держава у центрі Європи, – коментує інтерв’ю Прем’єра громадський активіст і політ експерт Микола Кучернюк, – Це об’єктивний факт – так само, як той, що і на Заході, і на Сході, і на Півночі ми оточені країнами, з якими ми просто-таки приречені на співпрацю та партнерство. Торгівельні проблеми, з якими Україна зіткнулася восени у зв’язку з закриттям російських кордонів для ввезення українських товарів, яскраво продемонстрували, наскільки болючими для нашої економіки є ухил від збалансованих добросусідських відносин в той чи інших бік – будь то Схід чи Захід. Час розкидати каміння – час збирати каміння. Ситуацію пора виправляти. І заплановані до підписання 17 грудня у Москві угоди – це повернення від непродуманого надмірного відхилення  до нормального балансу.  Московські угоди в разі їх підписання вирішать чимало. Тут, в Івано-Франківську ми цього не відчуваємо, а там, на Сході, зупиняються десятки величезних підприємств, а це тисячі людей, які залишаються – і не зі своєї вини – без засобів до існування. Підписання угод дозволить вдихнути у ці потужні заводи нове життя, зберегти тисячі робочих місць.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для мене як галичанина важливим є запевнення Прем’єра, що московські зустрічі не приведуть Україну до Митного союзу. Бо в такому разі нам би доводилось говорити не про повернення до збалансованих добросусідських взаємовідносин, а про інший крайній ухил. Україна як держава у центрі Європи сьогодні зацікавлена у тому, щоби дружити з усіма і при цьому отримати від цієї дружби максимум вигоди для власного народу».

У свою чергу заступник голови Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів Жанна Дутчак вбачає в угодах, які, можливо, завтра підпишуть у Москві Президенти України Віктор Янукович та Росії Володимир Путін, шанс для України вийти з кабали несправедливих газових угод. «Сьогодні чимало економічних проблем, які звалилися на Україну, так чи інакше пов’язані з кабальними зобов’язаннями, які взяла на себе наша держава, підписавши несправедливі (і європейське співтовариство сьогодні це визнає) угоди на поставки російського газу, – зазначила пані Дутчак, – Сьогодні ми говоримо: казначейство не пропускає кошти, немає чим платити за тендерами на ремонт доріг, харчування у школах і дитсадках тощо… Звідки ж воно все взялося? Якось не віриться, що у кабінетах Держказначейства чи Міністерства фінансів сидять злі нелюди, які не люблять своїх земляків і не бажають проводити кошти. Звісно ж це не так. Справа в іншому: держава змушена йти на такі непопулярні заходи, щоб закумулювати такі необхідні сьогодні кошти для того, щоб заплатити кабальну ціну за газ. І ось для України зажевріла надія: вперше за 3,5 роки наша держава має шанс отримати справедливу, європейську ціну на «блакитне паливо» на рівні середньоєвропейських цін. Хіба це погано? Якщо є бодай один шанс зробити краще своїм людям і при цьому зберегти власні суверенітет і незалежність, не вступаючи до Митного союзу чи будь-якого іншого євразійського утворення, гадаю, його слід використати».

«Якщо все, що каже Азаров, правда, – розмірковує офіс-менеджер з Івано-Франківська Петро Бреус, –  то це непоганий сигнал. Судячи з усього, у Росії зрозуміли: чинення тиску на Україну означає її втрату раз і назавжди. Російські політики усвідомили: від торгівельної війни з Україною Росія лише втрачає, а дружити з нами можна і треба лише за умови не втягування нас у Митний чи який інший союзи. Навряд чи є люди в Україні, які б не хотіли здешевлення енергоносіїв, а відтак і гарантій від підвищення комунальних тарифів. Втім, ціною такого здешевлення не може бути втрата Україною частини свого суверенітету. Хочеться вірити, що росіяни це дійсно усвідомили, а якщо так, то все у нас буде нормально».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності