Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Україна – ЄС : настав час важкої артилерії

Довга гра між Європейським союзом і Україною щодо надання Києву асоціації добігає кінця. Цікавий інформаційний злив з’явився ввечері 31 жовтня в Reuters у контексті підготовки України до саміту Східного партнерства у Вільнюсі. Можна навіть сказати, що він знаковий.

Йдеться про інформацію, що Європейський союз веде переговори з Міжнародним валютним фондом про надання до кінця року додаткових грошей Україні, яка перебуває під економічним тиском з боку Росії.
При цьому Reuters посилається на офіційне джерело в ЄС, яке стверджує, що Європейський союз гарантує, що в разі оголошення Росією «газової війни» Україні Брюссель допоможе газом і грошима.
Інший чиновник в ЄС, який безпосередньо бере участь у переговорах, повідомив, що зараз відбувається обговорення з МВФ угод про фінансування, які можуть бути підписані найближчим часом.
«Разом з тим глава місії МВФ в Україні Микола Гергієв вважає, що немає жодного зв’язку між підписанням асоціації з ЄС і одержанням допомоги. У коментарі Reuters українські чиновники заявили, що ведуть переговори з валютним фондом без посередників», – повідомляє «Українська правда».
Насправді ЄС як один з головних кредиторів МВФ тільки зараз починає тиснути на фонд, щоб отримати потрібне рішення.
При цьому для України виходить подвійна петля, коли кредити підсилюють залежність України від західних фінансових інститутів, зміцнюючи гру ЄС в контексті саміту у Вільнюсі. Враховуючи, що ресурси для Януковича потрібні, як повітря, то це дуже своєчасний і правильний хід ЄС, виходячи з мотивацій Брюсселя. Це також ще одне підтвердження, що ЄС налаштований серйозно тягнути Київ за вуха в асоціацію.
Сам факт позначення теми практично одночасно із заявою Кокса та Кваснєвського про бажаний сценарій (т. зв. Законопроект Анжеліки Латунської) з Тимошенко може свідчити, що пішла гра на распасах (термін гри у карти), коли обидві сторони починають у відкриту викладати карти, щоб остаточно узгодити позиції.
Сам по собі «злив» інформації також показує, що для Януковича тема фінансової стійкості – ключова. Також «злив» можна розцінювати як підбадьорливий сигнал від Брюсселя продовжувати рух у вірному напрямку.
Вочевидь, зараз Януковичу треба побороти оточення, яке почало кидатися під ударами Росії, які почали зачіпати їх економічні інтереси. Зараз вже очевидно, що асоціацію може зірвати не опозиція, яка отримала «триндюлів» від Брюсселя і настанов на шлях істинний, а та частина Партії регіонів, яка раптом усвідомила, що Янукович налаштований йти до кінця і гра з ЄС не виявилася блефом. Метання таких «товаришів» становлять загрозу для Президента, оскільки політична і економічна системи розбалансовані до такої міри, що можуть посипатися від будь-якого мало мальськи серйозного поштовху.
У зв’язку з цим потрібно звернути увагу на зачистку силовиків від проросійських фігур.
Звільнення 30 жовтня першого заступника голови СБУ Петра Шатковського – знакова подія з точки зору підтексту цих дій. Шатковський з когорти старих кадрових гебістів, які благополучно пережили крах СРСР і успішно осіли у спецслужбах нових незалежних держав. Він займав позиції вічного зама за Кучми і повернувся на них за Президента Януковича. Шатковський завжди вів свою гру, перебуваючи у зв’язці з Радченком. І ці його контакти виходили за рамки служби. Загалом, він був сам собі на умі, а Януковичу в даній ситуації це потрібно найменше.
Раптова і різнопланова зачистка силовиків означає , що Янукович надає величезного значення загрозі, яка йде зараз з боку Росії. Причому, судячи з усього, він розглядає її не тільки в плані економічного впливу, але і з точки зору його особистої безпеки.
До речі, в контексті всього вищесказаного цікавим є хід у відповідь з боку Росії, що виявився ввечері 31 жовтня.
Як заявив постпред Росії при ЄС Володимир Чижов: «Я бачу перспективу в обговоренні можливого створення зони вільної торгівлі між Європейським союзом і Євразійським союзом. Для цього вони повинні розмовляти один з одним. Не ЄС – Україна – Євразійський союз, а прямо цих два інтеграційних угруповання».
«Україна може вписатися в те, що їй пропонує євразійська інтеграція, тобто повне членство. Або, якщо вона обере асоційоване членство в Євросоюзі, може бути асоційованим членом Євросоюзу. Це її вибір», – сказав Чижов в Москві.
Це явна спроба перевести гру на більш високий рівень, щоб зняти загрозу відходу України шляхом позначення для Брюсселя доступу на більш об’ємні ринки, ніж український.
Хід правильний і, скоріше, поки що нагадує зондаж, але однозначно запізнілий. Навряд чи Брюссель відмовиться від України з якою він провів переговори і продавив безліч своїх умов в Угоді про асоціацію на користь невиразної і можливої перспективи ЗВТ з Євразійським союзом.
Загалом, ми вступаємо у фінальний етап, де грає оркестр, що нарощує темп, хор підвищує тональність, а повітря наелектризоване, і публіка схвильовано дихає. Відчувається близьке закінчення чергового акту, але не самої опери.

Юрій Романенко, «Хвиля»

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності