Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Україна продає штани, щоб купити труси, – аукціон родовищ урану, титану, літію та ін.

Україна оголосила про продаж родовищ літію, титану, нікелю, кобальту, хрому, танталу, ніобію, берилію, цирконію, скандію, молібдену, золота і урану…, а у цей же час Нафтогаз оголосив про закупівлю природного газу з країн ЄС за кошти ЄБРР.

Тобто найбільша національна компанія України, власником якої є держава, візьме кредити та закупить російський газ в ЄС. Виглядає, щоб поділи тиміж собою в Брюсселіі, Москві та Києві прибутки, а людям вкотре підвищити тарифи.

Тож продаємо штани (родовища), щоб купити труси (газ, щоб дупа не замерзла)… Замість того, щоб самим видобувати і продавати – створювати нові робочі місця для вітчизняних робочих і спеціалістів та заробляти на видобутку, даємо це робити іноземцям!

Мінерально-сировинна база України здатна майже повністю задовольнити потреби національної промисловості, а також сприяти розвитку її експортного потенціалу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це розповіли керівники Державної служби геології та надр України і урядового офісу UkraineInvest, презентуючи нові інвестиційні пропозиції – об’єкти з покладами стратегічних і критичних мінеральних ресурсів.

«Паливно-енергетичний і агрохімічне сировину і продукти переробки, кольорові метали і коксівне вугілля традиційно імпортуються в значних обсягах на суму понад 13 млрд дол. (В 2019 році), що відносить їх до категорії критичних мінералів для України. На жаль, «метали майбутнього», які використовують для інноваційних технологій, майже не розробляються в Україні, тоді як попит на них по всьому світу стрімко зростає », – сказав голова Державної служби геології і надр України Роман Опімах.

За його словами, подібна ситуація спостерігається і з металами низьковуглецевого майбутнього для високотехнологічних галузей.

«Зараз важливим є нарощування їх видобутку, створення потужностей по їх збагачення і первинної переробки. Наявні ресурси та перспективи розробки мінералів майбутнього дозволять розвивати в Україні нові сучасні індустрії. Це вказує на їх стратегічне значення для становлення України на міжнародній арені в новому амплуа», – підсумував Опімах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Держгеонадра намір залучати інвестиції в розробку цих категорій корисних копалин. З цією метою представили Інвестиційний атлас, що містить вже понад 30 вакантних перспективних ділянок, описова інформація про яких розміщена онлайн. Дорадчу підтримку зацікавленим суб’єктам готові надати державні геологічні підприємства, урядове агентство UkraineInvest в супроводі інвесторів.

Опімах додав, що в кінці минулого року вперше на відкритому аукціоні була продана ділянка з покладами золота. Також оголошено аукціон з продажу спеціального дозволу на геологічну розвідку цирконію, який відбудеться 15 лютого.

Вперше ділянки з покладами літію, титану, нікелю, кобальту, хрому, танталу, ніобію, берилію, цирконію, скандію, молібдену, золота і урану можна придбати на прозорих електронних торгах. Традиційно до участі в торгах допускаються також іноземні інвестори.

Виконавчий директор урядового офісу UkraineInvest по залученню і підтримці інвестицій Сергій Цивкач підкреслив, що Уряд Офіс працює над залученням іноземних інвестицій в економіку України. «Якщо говорити про інвестиції, сьогодні UkraineInvest стає представництвом України в світі. У співпраці з Міністерством закордонних справ, Світовим конгресом українців, іноземними бізнес-асоціаціями Уряд Офіс налагоджує мережу для залучення потенційних інвесторів у всіх куточках світу», – зазначив Цивкач.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, офіс включить 30 зазначених об’єктів Інвестиційного гайда UkraineInvest і буде інформувати про них потенційних інвесторів.

Цивкач розповів, що в останні роки інтерес інвесторів до видобувним підприємствам України стрімко зростав. Так, накопичені капітальні інвестиції у видобувну промисловість зросли в середньому на 30%, тільки протягом минулого року цей показник дещо зменшився і склав 4200 млн доларів США (11,5% від загальної суми накопичених ПІІ в капітал). Він висловив переконання, що таке зменшення – тимчасове явище, пов’язане зі світовими тенденціями спаду ринку, і в 2021 році зростання відновиться.

Цивкач висловив думку про те, що для залучення інвесторів необхідно забезпечити дві умови: рівні правила гри для всіх і прозорість приватизаційного процесу. «Упевнені, що проведення торгів в електронному форматі забезпечить їх прозорість і встановлення справедливої ​​ринкової ціни. Крім того, наявний і потенційний інвестор може розраховувати на підтримку і допомогу UkraineInvest на всіх етапах проекту, а також у вирішенні проблемних питань », – підкреслив керівник урядового офісу.

На його погляд, не менш важливим стимулом буде вступ в силу президентського закону щодо державної підтримки проектів зі значними інвестиціями.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Закон гарантує державну підтримку інвесторам, які хочуть не просто добувати сировину і експортувати його за кордон, а будувати нові гірничо-збагачувальні комбінати, що дозволить створити нові робочі місця для працівників галузі та забезпечить податкові надходження в бюджет», – підкреслив Цивкач.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності