Про це сказано в повідомленні комісії, розміщеному в газеті “Урядовий кур’єр”.

У повідомленні зазначено, що комісія 16 квітня розглянула матеріали Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з приводу дискримінаційних і недружніх дій з боку Білорусі щодо українських підприємств автомобілебудування, після чого вирішила застосувати адекватні заходи у відповідь.

За результатами розгляду зазначених матеріалів було встановлено, що урядом Республіки Білорусь створено штучні бар’єри щодо імпортованих з України колісних транспортних засобів у вигляді утилізаційного збору і нерівних умов участі в державних закупівлях, в результаті чого ускладнюється доступ продукції українських підприємств на ринок Республіки Білорусь. Такі дії Республіки Білорусь суперечать статтям 5 та 6 Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 (СНД), статті 2 Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про вільну торгівлю від 17.12.1992 та вважаються дискримінаційними та недружніми діями в розумінні положень Закону та Порядку“, – сказано в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також наголошується, що спецмито застосовується до встановлення факту припинення Білоруссю дискримінаційних і недружніх дій щодо України. Рішення комісії про введення спецмита набуває чинності через десять днів з дня публікації.

На початку квітня міська влада Львова відмовилася від закупівлі білоруських автобусів компанії МАЗ, яка перемогла в тендері Європейського інвестиційного банку.

Львів відмовляється від покупки 100 білоруських МАЗів … Чому переміг МАЗ? Все просто – Білорусь підтримує свого виробника, тому вони запропонували найнижчу ціну та обійшли українських конкурентів. Ми звертаємося до ЄІБ з проханням провести цей тендер повторно“, – заявив мер Львова Андрій Садовий.

Мінський автомобільний завод – керуюча компанія холдингу “БелавтоМАЗ” – білоруська автомобілебудівна компанія, що спеціалізується на випуску великовантажної автомобільної, а також автобусної, тролейбусної та причіпної техніки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

12 червня 2017 року “МАЗ” виграв тендер на поставку “Київпастрансу” 100 автобусів.