Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Транзит російського газу через Україну? – не смішіть Кремль

Російський «Газпром» не забронював додаткові потужності з транзиту газу через Україну в січні і замовив лише 21,6% запропонованих потужностей з прокачування через Польщу через Ямал – Європу на аукціоні в понеділок.

Про це свідчать дані платформ RBP та GSA Platform, передає ТАСС.

Так, «Оператор ГТС України» запропонував на аукціоні транзитні потужності на січень обсягом до 9,8 млн куб. м на добу через газорозподільну станцію “Суджа” та до 5,2 млн куб. м на добу через станцію “Сохрановка”. Проте, за підсумками аукціону їх не замовили. Торги пройшли на додаток до бронювання на основі довгострокового контракту на 40 млрд. куб. м на рік (близько 109,5 млн. куб. м на добу).

«Газпром» уже протягом чотирьох місяців не бронює додаткові потужності транзиту газу через Україну, а також не бронював додатковий транзит газу через Україну та Польщу на I-III квартали 2022 року. З початку року до 15 грудня «Газпром» транспортував через Україну 40 млрд куб. м російського газу, виконавши свої зобов’язання на 2021 рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Газопровід Ямал – Європа проходить територією Росії, Білорусі, Польщі та Німеччини. Проектна потужність труби становить 32,9 млрд. куб. м газу на рік.

Тим часом у Європі вчора вранці, 20 грудня, спотова ціна газу злетіла вище $1900 за тисячу кубометрів. Такий різкий стрибок пов’язаний зі скороченням прокачування по газопроводу «Ямал-Європа» і наближенню нового похолодання. Раніше повідомлялося, що 16 грудня ціна газу в Європі вперше з початку жовтня перевищила $1700 за 1 тис. куб. м.

Генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Росія може вже цієї зими припинити транзит газу по ГТС України.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності