Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Україна змінила методи війни на морі, – чорноморський флот рф втратив доречність свого існування

“СОВПАДЄНІЄ”, як люблять казати капські журналісти про всі злочини, що чинить їхня орда в Україні, вкотре трапилося минулими вихідними з кількома їхніми бойовими кораблями, пришвартованими в одній із кримських бухт. Хоча в даному випадчку вони чомусь верещать, що це був “теракт” влаштований диверсійною групою ВМС Великобританії, що Лондон, звісно, заперечує.

Натомість українські ЗМІ та штатні і позаштатні блогери трублять зі своїх ресурсів про нову чудо-зброю, розроблену вітчизняними геніями інженерії.

Отож, вночі (або швидше рано-вранці) 29 жовтня 2022 року кілька надводних плавальних апаратів атакували кораблі Чорноморського флоту рф. Судячи з даних, що є в інеті, а так само по роботі ППО, яка є на кадрах, атака надводних дронів була поєднана з атакою БПЛА, що мабуть були боєприпасами, що барражують. Атаку на кораблі було здійснено як усередині бухти, так і зовні. За різними даними, виведено з ладу флагман Чорноморського флоту (вже другий за рахунком), а також кілька інших кораблів, серед яких називають ракетні катери, тральщик і БДК. Ну і звичайно, росія максимально обмежує інформацію навколо цієї події, як було з «Москвою», гибель якої вони тривалий час заперечували.

Отже, чим атакували Чорноморський флот? Якщо про перероблені Mugen PRO написано досить і їх методика застосування ясна (залетіти на низькій висоті, спікірувати на ціль), то по надводних не так все очевидно. А вони дуже цікаві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Український дрон може проходити відстань близько 1000-1200 км та має ударну частину вагою 75 кг, – заявили в рф. Звідки такі дані точні? Чому 75, а не 50? А тому, що ці безпілотники вже потрапляли до рук москалів ще у вересні. Так, у вересні москалі знайшли прибитий до берега український безпілотник і навіть виклали його фото. Це, мабуть, був безпілотник, який вийшов з ладу під час тестових запливів і який не мав бойової частини (БЧ), мабуть тому й не самопідірвався.

Судячи з фото 1, 2 і 3 – ми маємо надводний дрон, оснащений водометним двигуном, бойовою частиною близько 75 кг (тут повіримо кацапам, вони мабуть вивчили відсік для БЧ), який оснащений стійким зв’язком і позиціонуванням, а також тепловізійною та денною камерою управління. Ну, і судячи з некамуфльованих цивільних камер – це все ж таки тестовий дрон з тестовими камерами.

Дрон малопомітний завдяки своїм габаритам і мабуть погано видний в осінньому морі за хвилями, відмова від використання гвинта на користь водометного двигуна обмежують ехолоти ворожих кораблів, розраховані на класичні торпеди з гвинтами. Дрон явно має високу маневреність, на що наводить відео, що викладено в інтернеті. Там колись дрон маневруючи і полюючи за кораблем за бухтою (судячи з усього це і був “Макаров”) пролетів повз катер змусивши звідти позістрибувати матросів. Там чітко видно, що пілот направив дрон на катер, а потім перед самим катером різко відвернув ліворуч, наче акула, яка “випльовує” рибу, що не варта стати її сніданком. Але пілот був упевнений у маневрі, тому таку «лякалку» здійснив у бойовій ситуації, і судячи з подальших уривків відео, далі пішов полювати за “Макаровим”. Жоден пілот, керуючи поганокерованим дроном, так би не ризикував.

Чорноморський флот рф, як заявляють моряки, захищений у Чорноморській бухті дуже добре. Там і станції РЕБ, і патрульні кораблі, і бонові загородження, і звичайні пости зі стрілецькою зброєю на пірсах, камери, тепловізори – загалом спробуй проскочити. Але, судячи з відео в телеграм-каналах, перші удари сталися саме вночі в бухті. Окремо варто помітити кадри з відео на камері, де тепловізор демонстративно показує кораблі, що стоять біля причалів. Тобто дрони не просто зайшли в порт, вони ще пересувалися портом на невеликій швидкості, намагаючись знайти пріоритетні цілі та їх ідентифікувати. Отож їх можливості допускають приховане проникнення та ідентифікацію пріоритетних цілей. Як такий дрон зміг проникнути в такий об’єкт, що охороняється – з області наукової фантастики. Є припущення, що зазначений дрон може (можливо ненадовго) пірнати під воду і проходити невелику відстань під водою, що дозволяє йому непомітним проходити місця, де охороняється верхня кромка води. Ну, або москалі просто спали, коли через браму, що охороняється, відкрито запливли кілька надводних дронів і розпливлися по бухті шукати цілі пожирніше. Але якими б не були дегенератами москалі, таки здається, що все не так просто. Ну, не могли вони настільки просто “пропустити спалах”, зважаючи на те, що про наявність подібних дронів вони були в курсі. Але все ж таки дрони пропливли.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підриви у бухті почалися близько 4 години ночі. Водночас, судячи з викладеного відео, частину цілей ідентифіковано вночі тепловізором у бухті, а бій перед бухтою був уже на світанку. Можна припустити, що атака безпілотників тривала близько трьох годин. Тобто три години українські літаючі та надводні безпілотники мали в усі дірки Чорноморський флот рф. Так само з камер на безпілотниках видно, що стандартні засоби враження погано працюють проти пруткої, малопомітної цілі. Один безпілотник мабуть був знищений за допомогою вертольота і корабля, але вдень. І, мабуть, це вже був кінець акції, так як почався світанок, більшість дронів вже вибухнула, знайшовши цілі ще вночі.

Підсумуємо. Близько десятка українських надводних дронів припливли до чорноморської бухти. Частина з них проникла в бухту і розбрелася шукати цілі. Судячи з повідомлень – цілі були обрані жирні. Там і БДК, і є інформація щодо пошкодження ще одного ракетного фрегата – “Єссена” (він до речі наступний був на черзі щоб стати флагманом Чорноморського флоту рф, але як бачимо бути флагманом росфлоту – погана прикмета), і ракетний катер якийсь, і тральщик. Про тральщик до речі незрозуміло, чого він став метою, хоча можливо він був пошкоджений при підриві іншого корабля, можливо, просто знаходився поряд. У що власне віриться, оскільки на камерах явно видно обводи військових кораблів у тепловізорі, пілоти водять носом вправо-ліворуч демонструючи пристань, у якої стоять військові кораблі. Так як це відбувається вночі, і по безпілотникам судячи з відео ще не стріляють, то немає причин, які їм могли завадити підійди до кораблів на відео ближче та ініціювати заряд. Чому не видно підриву? Судячи з кута зору камери, при підході до корабля впритул борт корабля закриває весь огляд, і там тільки пілоту взрозуміло, куди воно підходить, і що взагалі відбувається. Тому цей шматок відео вирізали. Проте відео підривів у бухті надали самі севастопольці. І вибухи за їхніми словами були… гучні. Після чого до бухти підійшов (мабуть відбивати атаку безпілотників, все ж таки “Макаров” – дуже сучасний і величезний набір озброєння під всі завдання) флагман, ракетний фрегат «Адмірал Макаров», де був атакований одним або декількома надводними і літальними дронами, внаслідок чого був підбитий, хоч і не потоплений, але оскільки це все вже відбувалося засвітло – деякі надводні безпілотники, що брали участь в атаці, були знищені з «Макарова» і вертольотів.

Результат:
Україна змінила розклад на полі сучасного морського бою. Так, наша Україна, не сама розвинена в технічному плані країна зробила те, що було просто, сучасно та елегантно. Після викладених відео зрозуміло, що це проект СБУ та ГШ, вони прямо про себе заявили наприкінці відео. Просто зайшли в саму бухту флоту рф, що охороняється, вдарили по кількох кораблях, а наступного дня зламавши Кримське мовлення, виклали кадри з операції під коментар: «Так, це ми!.. Це тільки початок“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше про цей проект скрізь мовчали. І навіть новина про виловлений безпілотник не сколихнула інфопростір. Україна протягом дуже короткого часу, можна припустити, що за допомогою союзників, змогла розробити, випробувати та реалізувати дрон, аналогів якому нема у світі. Навіть новітня, американська засекречена Mantas не виглядає переконливо, дивлячись на можливості українського дрона.

Фото 4: Американська Mantas T-12. 180 км загального ходу, 60 км/год максимальна швидкість, 63 кг – бойова частина
А тут дрон, який може нести на своєму борту 75 кг бойової частини, подолати близько 1000 км відстані, може непомітно переміщатися по акваторії з ехолокаційними буями, проходити непомітно входи марин, що охороняються, стійкий до РЕБ, як до корабельних, так і стаціонарних, бути досить прудким (маневриним) і керованим, щоб полювати за кораблями, які можуть розвивати швидкість близько 50 км/год на воді, і при цьому успішно виконувати завдання, в яких такі нетривіальні цілі як флагман Чорноморського флоту рф.

29 жовтня Україна продемонструвала всьому Світу, що боротися успішно можна навіть з величезним флотом. І навіть на її території. Вона показала, як флот раптом із грізної сили перетворюється на просто дорогий баласт, купу заліза з людьми, що боятиметься вийти з бухти, бо там у морі, в темряві на них чекатимуть українські дистанційно керовані акули. Якщо навіть «Макаров» вийшов із цього бою пошарпаним, то решті кораблів, що робити? Вони не мають такого озброєння та можливостей для захисту.

Чи переживе звичайний російський катер середнього ступеня амортизації напад трьох таких надводних дронів, що атакуватимуть його разом і з темряви? Питання це явно не користь катера, та й у москалів, мабуть, нема бажання це перевіряти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, зараз росія почне заявляти, що “зерновій угоді” кінець і вона знову перекриє Чорне море. Але дозвольте запитати, а чим ви його перекриєте? У вас там багато кораблів з капітанами, які взимку готові патрулювати Чорне море у відриві від основних сил? Наразі був напад десятка навідних безпілотників, а що коли це буде двадцять? Тридцять? Ви не змогли швидко та гарантовано вразити безпілотники перед входом до Севастопольської бухти, а у відкритому морі які у вас шанси? І це ми ще мовчимо про те, що разом з дроном у борт може залетіти і “Нептун”, який цілком може бути частиною комплексного рішення щодо знищення кораблів.

Україна назавжди змінила принцип морського бою. Не Америка, не якась інша високотехнологічна країна НАТО. А Україна. Розробила, забезпечила необхідну секретність проекту, незважаючи на те, що інформація про ТТХ безпілотника все ж таки дісталася москалям, таки проникла в Севастопольську бухту і атакувала кораблі Чорноморського флоту рф, віддавши пріоритет ракетоносцям, які “Калібрами” обстрілювали мирні українські міста. Дев’ять років тому росія аннексувала Крим, щоб мати власну базу для свого Чорноморського флоту. Через дев’ять років Україна зробила існування Чорноморського флоту рф марним. Ось вам і дзеркальна відповідь.

Serg Marco

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності