Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Українські вчені створили оптичний диск, здатний зберігати інформацію десятки тисяч років

duskПерший оптичний диск на сапфірі вміщує 210 Мбайт інформації. Вчені готові в короткий строк налагодити виробництво «вічних» дисків.

Вчені Інституту проблем реєстрації інформації Національної академії наук України у співпраці з Інститутом монокристалів НАНУ розробили сапфірові оптичні диски, інформація на яких може зберігатися десятки тисяч років.

Про це ZN.UA повідомив директор Інституту проблем реєстрації інформації, академік НАНУ В‘ячеслав Петров.

Академік зазначив, що сапфірові диски за своїми властивостями ідеально підходять для довготривалого зберігання інформації: висока температура плавлення (більше 2000 °C), твердість, поступається лише алмазу, зносостійкість.

«Для довготривалого зберігання інформації на сапфірових дисках ми винайшли спосіб створення інформаційного рельєфу безпосередньо на їх поверхні. Наша технологія цілком оригінальна і не має аналогів у світі. Найближчим часом спосіб довготривалого зберігання інформації на сапфірових оптичних дисках буде запатентовано за кордоном», — підкреслив учений.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Нам вдалося створити оптику, яка компенсує поляризаційні спотворення сапфіра і дає можливість через сапфірову підкладку записувати і зчитувати інформацію з максимально високою допустимої для оптики щільністю. Ця ідея хороша тим, що для її реалізації не потрібно створювати нові технології. Тому після того, як ми розібралися з оптикою і фізикою процесу, нам вдалося в короткий термін випустити перший оптичний диск на сапфірі. Його діаметр 80 мм, щільність запису відповідає стандартного диска CD-ROM і на його поверхні записується 210 Мбайт інформації», — розповів В’ячеслав Петров.

Вчений зазначив, що виготовлення дисків вже здійснюється і незабаром може бути налагоджено їх виробництво в широких масштабах.

«Запис інформації реалізований на нашому технологічному комплексі, розробленому для створення матриць при розгортанні виробництва компакт-дисків в Україні. Після деякої модернізації його обладнання ми зможемо в короткий строк налагодити виробництво сапфірових дисків, які будуть зчитуватися на стандартних накопичувачах інформації з невеликим корегуванням оптичної схеми (її зможе здійснити будь-який технічний персонал, який працює з обчислювальною технікою, або будь-який користувач)», — сказав він.

«Планується запис і зберігання інформації на дисках діаметром не менше 80 мм, але і 120 мм (стандарт СD). Також можемо виготовляти оптичні диски діаметром до 200-300 мм», — додав Петров.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На запитання, скільки може зберігатися інформація на сапфірових дисках, академік відповів: «Вічно. А якщо в конкретному вимірі — десятки тисяч років».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності