Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Українська консулка заробляла на нелегальних мігрантах, – СБУ

Українці за кордоном уже роками пишуть в соцмережах про корупцію, що панує в тамтешніх українських посольствах і консулятах, але в Україні до цього нема нікому діла, хіба фінансовий інтерес про свою долю?..

Служба безпеки України викрила консулку українського посольства в одній із країн Центральної Азії, яка «допомагала» нелегалам з країн підвищеного терористичного ризику переїхати до ЄС.

Операція пройшла спільно з Нацполіцією та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, дипломатка організувала міжнародний «трафік».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вона за гроші пропонувала громадянам з декількох південноазійських держав незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України.

Для цього консулка оформлювала своїм клієнтам візи для в‘їзду в Україну під виглядом студентів українських закладів вищої освіти. За даними Офісу генерального прокурора, підозрювана протягом листопада 2020 року — липня 2021 року незаконно оформила 23 візи для в’їзду в Україну громадянам Пакистану, Бангладеш та інших країн з так званого переліку «країн міграційного ризику». У СБУ уточнюють, «послугами» зловмисників скористалося до 900 вихідців з країн Азії.

Вартість такої «послуги» становила до 3 тисяч доларів з одного нелегала.

Також фігурантка залучила до такої діяльності двох іноземців. Вони підшукували клієнтів, домовлялися з ними про «умови поїздки» та передавали гроші організаторці «схеми».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отримані кошти консулка витрачала на придбання елітної нерухомості у центрі Києва та в Одесі.

За даними розслідування, дипломатка прийняла Присягу держслужбовця ще у 1995 році після закінчення інституту молоді у Москві. Потім вона працювала у різних держустановах та приватних компаніях в Україні, а з 2007 року — в органах МЗС.

Під час обшуків в її помешканні у Києві правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Консулці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вирішуються питання про обрання фігурантці запобіжного заходу, відсторонення від займаної посади та накладення арешту на її майно. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та інших учасників схеми. Зловмисниці загрожує до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Її спільників планують оголосити у міжнародний розшук.

У МЗС України вже відреагували на інцидент. У пресслужбі відомства заявили, що підозрювану відкликали із закордонного відрядження. Міністерство також надає повне сприяння слідству.

«З метою унеможливлення подальших зловживань в МЗС негайно посилено контроль за видачею українських віз в усіх дипломатичних установах», — додали у відомстві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У МЗС підкреслили, що корупційні дії цієї консульської посадової особи зраджують роботу сотень українських консулів, які в складних умовах самовіддано захищають інтереси українців в режимі 24/7.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності