Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Українські ВУЗи скоротять і укрупнять, – вимога Світового банку…

Child in graduate uniform writing some formulas

Всесвітній банк виділив Україні 200 мільйонів доларів кредиту на укрупнення університетів. 

Проект в активній фазі. Підсумковий договір у нас повинен бути підписаний приблизно в жовтні. В першу чергу буде проведено аудит Світового банку, експерти якого будуть оцінювати мережу вищих навчальних закладів. Ми прийдемо до того, що у нас будуть всі цифри і будуть показані сильні і слабкі сторони усієї вищої освіти України. А потім почнеться процес оптимізації мережі університетів. Далі – закупівлі обладнання і поліпшення матеріально-технічної бази залишилися навчальних закладів, на які теж закладені кошти Світового банку“, – розповів журналістам міністр освіти Сергій Шкарлет.

Міністр уточнив, що невелика кількість студентів не є прямим приводом для укрупнення ВУЗів.

Кількість студентів не завжди є показовою, тому що є невеликі університети, наприклад Києво-Могилянська академія, але вона свою здатність вчити вже довела. Є інші – університет Шевченка, який теж довів свій бренд, хоча в частині формування освітніх програм Могилянка мені здається більш активною“, – зазначив міністр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що буде з будівлями ВУЗів, які потраплять під скорочення, вирішать у індивідуальному порядку. Можливо, Фонд держмайна буде виставляти вивільнені приміщення на продаж. Однак в Міністерстві освіти хочуть, щоб після приватизації будівлі продовжували використовувати для сфери освіти – наприклад, для дитячих садків.

Під кожен університет окрема історія. Університети мають свою автономію. Ми як органи управління узгоджуємо всі дії, пов’язані з майном. Державний підхід в будь-якому випадку збережеться. Тому що просто розпродати вільні будівлі нераціонально і неправильно. Потрібно зберегти цільову спрямованість: бажано, щоб будівлі , якщо справи щодо майна будуть якось рухатися, то хотілося б, звичайно, щоб це майно не випадало зі сфери освіти і зі сфери державності України. якщо буде прийнято рішення на рівні установи, Міністерство освіти з Фондом держмайна ухвалять рішення про доцільність змін статусу цього майна. Якщо будівлі викуплять, то гіпотетично там може бути створений приватний дитячий садок – чому б і ні“, – міркує Шкарлет.

Скільки ВУЗів можуть потрапити під укрупнення, поки в Міністерстві не знають. За словами Шкарлета, це буде ясно після завершення аудиту, який буде проводити Всесвітній банк. Однак орієнтовні прогнози міністр все ж назвав.

Сьогодні в підпорядкуванні Міністерства 140 закладів вищої освіти. Є загальні тенденції щодо того, що за кількістю жителів, учнів в самих університетах України, 80-85 університетів досить. Це якась розрахункова оптимальна цифра, але кожен університет унікальний. Але я б не став говорити про цифру 80-85, все ж потрібно дочекатися висновків експертів Світового банку“, – додав міністр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На думку глави МОН, в будь-якому випадку кількість державних університетів в Україні потрібно скорочувати.

Держава не зможе фінансувати всю мережу університетів, які є сьогодні. Об’єктивно в Україні, навіть з демографії, університетів в надлишку, їх більше, ніж ліцензійних місць. Є університети, в яких навчається 1200 чоловік – є школи більші. Неможливо організувати якісний навчальний процес в таких університетах. Є університети, в яких об’єктивно застаріла матеріальна база. Просто вчити, щоб зберігати робочі місця – робоча функція. Але держава зараз не здатна на такі кроки“, – визнав Шкарлет.

Він уточнив, що процес укрупнення ВУЗів уже стартував.

МОН займається цим сьогодні. Вже близько чотирьох проектів по об’єднанню в різних містах запустили. Останній – це Харків, чотири університети аграрних в один звели“, – сказав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності