Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Український бізнес боїться, що лобі ЄБРР та Єрмака очолить НБУ

Новим керівником НБУ може стати ексглава “Ощадбанку” Андрій Пишний, і якщо призначення не відбудеться, Пишного без посади не залишать, при цьому “Банкову, мабуть, не турбує, що за Пишним тягнеться шлейф скандалів та кримінальних проваджень”.

Про це йдеться в матеріалі УНН.

Нагадаємо, як писало FT, Кирило Шевченко відмовився виконувати команди Банкової, а грошей для програм Зеленського не вистачає, тому триває пошук кандидата на заміну голові НБУ.

Андрій Пишний очолював “Ощадбанк” у 2014-2020. У 2019 наглядова рада “Ощадбанку” без конкурсу продовжила повноваження Пишного на 5 років, але проти виступив НБУ. На початку 2021 ходили чутки, що Пишний стане головою правління “ПриватБанку”. Як розповідали джерела “Апострофа”, кандидатуру Пишного до “ПриватБанку” лобіював Ігор Коломойський – призначення мало стати “компенсацією олігарху за втрату активу”. Проте Пишний не став головою “Приватбанку”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У питанні з керівництвом НБУ у 2021 Банкова вирішила не загострювати ситуацію – Україна розраховувала на транш від МВФ у 700 млн дол (і отримала його), а відставка Шевченка могла бути розцінена у фонді як замах на незалежність регулятора. Наразі в ОП незадоволені монетарною політикою НБУ – Нацбанк на тлі зростання цін підвищив облікову ставку до 10% у січні 2022, а на Банковій хотіли, щоб монетарна політика була м’якшою: “вимагають розпочати “друкувати гроші”, – вказало джерело УНН.

Як вважають автори матеріалу, голова ОП Андрій Єрмак виступає за призначення Андрія Пишного. Також на стороні Пишного може виступити Європейський банк реконструкції та розвитку, з яким він щільно працював із приватизації фінустанови.

Водночас у липні 2021 Верховний суд задовольнив позов Пишного до депутата ОПЗЖ Миколи Скорика та одного з українських видань, визнавши недостовірною інформацію про те, що він отримав хабар у вигляді оплати поїздки на фінал Ліги Європи у 2015 році – йдеться про чартерний рейс 27 травня 2015, яким Пишний та ще кілька людей злітали у Варшаву на фінал Ліги Європи за участю команд “Дніпро” та “Севілья”. У матеріалах МВС йшлося, що поїздку сплатили приватні особи, а Скорик назвав Пишного “корупціонером”.

“Ще один скандал, пов’язаний з Ощадбанком, стосується справи про спецконфіскацію коштів експрезидента Віктора Януковича та його оточення на 1,5 мільярда доларів. Тоді Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило провадження про можливу розтрату цих коштів посадовими особами Ощадбанку за участю скандального експрокурора Костянтина Кулика, який у 2021 році потрапив під санкції США за спробу втручання в американські вибори. Схоже, що цю справу спустили на гальмах, принаймні останні судові рішення щодо неї датовані груднем 2019 року”, – пише УНН.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Мабуть, ще немає остаточного рішення про те, чи буде відправлений у відставку глава Нацбанку Кирило Шевченко (для цього необхідне подання президента та згода Верховної Ради), а також чи стане його наступником ставленик Банкової Андрій Пишний… Але навіть якщо цього не станеться, запасним аеродромом для Пишного цілком може стати крісло голови правління “Укрексімбанку“, – йдеться в матеріалі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності