Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Україна не отримає безвиз без вирішення кримського питання – експерти

Україна не отримає безвізовий режим з Європейським союзом, поки не вирішить кримське питання. Про це заявив директор Кримського Експертного Центру Олексій Стародубов під час експертного круглого столу «Крим сьогодні: Війна чи криза? Крим завтра: Україна чи Росія?».

На думку експерта, поки Україна залучена у перманентний конфлікт, скасувати візи неможливо, адже на півострові 2,5 мільйона людей, що зберегли українське громадянство та паспорти.

«Якщо ЄС введе для України безвізовий режим, то чи зможуть ці кримчани їздити в Європу українськими паспортами? Ця ситуація неясна і для України, і для Євросоюзу», – вважає Стародубов.

Крім того, експерт акцентував увагу на необхідності розробки програми повернення Криму до складу України.
На думку Стародубова, для цього необхідно звернутися в Міжнародний суд ООН з приводу незаконної окупації Росією частини української території, зафіксувавши таким чином своє ставлення до кримського кризи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також треба створити міжнародну робочу групу для моніторингу ситуації на півострові і моментального реагування на неї в правових рамках. У цю групу мають увійти представники влади держав-гарантів безпеки України.У свою чергу, екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв висловив думку, що вже є ряд програм, підготовлених громадськими організаціями, з повернення АРК.

Їх, вважає Лієв, необхідно враховувати при підготовці державної стратегії.

«Крім цього… необхідно посилювати зв‘язки з Кримом… Не обрізати шляху, а навпаки налагоджувати ці ниточки. Зверніть увагу, наприклад, на Північну і Південну Корею. Північна Корея категорично забороняє своїм громадянам поїздки в Південну, культурну та іншу взаємозв’язок. А Південна Корея навпаки – заохочує візити в Північну і торгівлю з нею. Україна в своїх блокадах і відторгнення зараз веде себе як Північна Корея. Така поведінка, звичайно, потрібно змінювати», – пояснив свою позицію Лієв.

Представник проекту «Free Crimea» Роман Остапчук додав, що Україна повинна відновлювати свою економіку і покращувати соціальну політику.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Поліпшення якості життя в Україні призведе кримчан до розуміння, що подальша життя в Росії — гірше, ніж життя в Україні», – вважає експерт.

Крім того, Остапчук впевнений, що відсутність кримчан виконавчої і законодавчої влади є грубим порушенням Конституції і законів.

«Кримчани повинні бути допущені до прийняття і реалізації рішень в Україні, якщо ми як і раніше вважаємо їх українцями», – додав експерт.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності