Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

УКРАЇНА – ПОЛІЦЕЙСЬКА ДЕРЖАВА

Україна має всі ознаки поліцейської держави, оскільки тримає штат міліції, більш ніж вдвічі більший від світового рівня.

А від зовнішніх ворогів нас захищає вдвічі менше військових, ніж від «внутрішніх». Про це повідомляє Микола Хавронюк в Дзеркалі тижня».

В Україні налічується 358 тис працівників МВС, тобто 780 на 100 тис. населення. Загальносвітовий же середній показник – 300 поліцейських, а за рекомендацією ООН – 222 на 100 тис. населення.

Причому це – не спадок від СРСР. Адже в 1990 р. в радянській міліції служили 628139 осіб. Населення СРСР тоді становило 293 млн. 47 тис. , тобто на 100 тис. населення було 214 міліціонерів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час реформи поліції в Грузії її кількість зменшилась із 70 тис. до 16 тис. і тепер становить 355 осіб на 100 тис. населення. За даними ООН (станом на 2010 рік), у сусідніх із нами країнах, схожих з Україною за політико-економічною ситуацією, поліцейських удвічі-втричі менше, ніж в Україні.

У країнах із потужною організованою злочинністю, напруженою військово-політичною ситуацією, поширеними випадками актів тероризму тощо кількість поліцейських Також менш, ніж в Україні. Найменше поліцейських – у Норвегії, Фінляндії, Індії, Китаї, Гаїті, а найбільше – в Білорусі та Росії, де зазначений показник становить, відповідно, 1442 і 976.

У нас 27 прокурорів на 100 тис. населення, в Німеччині цей показник – 5, у Молдові – 16, в середньому в Європі – 10, і лише в Росії їх загальна кількість більша – 32 прокурори на 100 тис. населення. Загалом, Україна має явні ознаки поліцейської держави, оскільки від зовнішнього ворога її захищають лише 255 тис. осіб (Збройні сили, Державна прикордонна служба, війська Цивільної оборони, Служба зовнішньої розвідки, Державна спеціальна служба транспорту), а від «внутрішніх загроз» удвічі більше – 477 тис. (МВС, внутрішні війська, Служба безпеки, УДО, Державна пенітенціарна служба, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, прокуратура). Забезпечувати порядок і безпеку іншими способами, крім збільшення кількості «контролерів», ми не вчимося.

Суддів у деяких державах припадає на 100 тис. жителів: в Англії та Уельсі – 5, США – 7, Молдові – 9, Швеції, Італії – 10, Росії, Румунії – 15. В Україні ж 17 суддів на 100 тис. жителів, і цієї кількості не вистачає, бо навантаження на суддів інколи штучно (і в рази) збільшується у зв’язку з непродуманими діями законодавця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отже, громадський порядок, безпеку і правосуддя забезпечують 9,3% представників державного апарату, і отримують вони на це 9,4% видатків державного бюджету. Нібито справедливо, якщо не помічати значного перекосу у бік прокуратури: 145,3 тис. грн. на одного працівника прокуратури на тлі 85,3 тис. – на одного працівника суду і 59,6 тис. грн. на рік – на одного працівника правоохоронної системи загалом. Отже, міліція в Україні численна, але бідна і тому часто вимагає «пожертв» від «благодійників».

Ppol

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності