Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Україна змушена закуповувати електрика у РФ – експерт

Україна переживає гострий дефіцит електроенергії, і вже через місяць їй доведеться знову звернеться до імпорту з Росії.

На його думку, формально імпорт електроенергії з РФ вже відбувається сьогодні, оскільки обсяг перетікання досягає 1000 МВт. «По суті це означає, що Україна імпортує електроенергію, але поки називає це «перетіканням»», — зазначив Корольчук.

Експерт підкреслив, що сьогодні дефіцит в енергосистемі України наближається до 2000 МВт. Зокрема, на це вплинуло і припинення поставок антрацитового вугілля з окупованих територій Донбасу, що призвело до стрімкого скорочення запасів на ТЕС.

Також, як повідомлялося раніше, в аварійних ремонтах знаходяться ряд блоків на атомних електростанціях.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Причиною щорічних (з 2014 року) і, на жаль, вже звичних для літнього часу проблем з нестачею електроенергії, є дефіцит антрацитового вугілля. Припинення його поставок з неконтрольованих територій Донбасу призвело до стрімкого скорочення запасів на складах ТЕС до рівня 1,4 млн. т. З них тільки 400 тис. т — антрацит», — заявив Корольчук.

За його словами, як і в минулому році, буквально на кілька днів або максимум на два тижні залишається запасів на Криворізькій, Луганській, Придніпровській та Слов’янської ТЕС. «Повторення минулорічної ситуації свідчить про те, що влада не робить висновків», — вважає експерт.

Він також звернув увагу на те, що гострий дефіцит електроенергії вже змусило владу вдатися до виробництва дорогої електроенергії. «Було прийнято рішення включити в роботу газові теплоелектроцентралі в Харкові і газомазутні блоки на Трипільської та Запорізької ТЕС. Нічим не можуть допомогти і вплинути на ситуацію АЕС, які скоротили виробництво електроенергії», — зазначив Корольчук.

Напередодні джерело в Міненерго повідомило, що Україна почала отримувати електрику з РФ. Зокрема, мова йде про 600 МВт електричної потужності в рамках угоди про техдопомоги через що виник в енергосистемі Україні дефіциту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України звернулося до громадянам та підприємствам з проханням максимально скоротити споживання електроенергії в липні-серпні, щоб уникнути відключень.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності