Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Українська мова не потрібна?

Днями директор центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук повідомив шокуючі результати зовнішнього незалежного оцінювання в Україні.

За його словами, українську мову та літературу на відмінно знає лише 158 з 300 тисяч абітурієнтів. Школярі набрали по 200 балів за тести ЗНО як базового, так і поглибленого рівня. Четверо з них навчається у сільських школах.

Також, згідно з повідомленням, 19 відсотків абітурієнтів знають українську мову на початковому рівні, що свідчить про катастрофічний рівень знання. Крім того, більше 23 тисяч школярів взагалі не склали тест ЗНО з української мови та літератури.

«За тест базового рівня отримали 200 балів 158 осіб із 300 тисяч. Це 0, 06 відсотки загальної кількості тих, хто проходив зовнішнє оцінювання. Це дуже сумно. А максимальну кількість тестових балів – це 104 бали – набрали лише 12 осіб. 12 осіб на всю Україну», – наголосив директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Загалом така ситуація зі знанням державної мови в Україні не може бути дивною, адже сама Верховна Рада України на минулому тижні відмовилась прийняти законопроект, який вимагає обов’язкового знання української мови держслужбовцями. За Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обов’язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади) проголосували лише 152 депутати.

Згідно з проектом, пропонували доповнити Закон України «Про державну службу» пунктами такого змісту:

– недопущення публічних проявів зневаги до української мови, знущання чи глуму з неї, а також її дискредитації;

– право на державну службу мають громадяни України володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових обов’язків;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– посадові та службові особи органів державної влади зобов’язані складати іспит з української мови для підтвердження необхідного рівня володіння нею під час виконання ними службових обов’язків. Порядок проведення іспитів затверджується Кабінетом Міністрів України;

– не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які не володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових обов’язків.

Нагадаємо, згідно з статтею 10 Конституції України, державною мовою є українська, згідно з Рішенням Конституційного Суду України (справа про застосування української мови) від 14.12.1999 р. № 10-рп/99 положення Конституції України зобов’язують застосовувати державну – українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов’язків.

Проте останнім часом деякі держслужбовці та депутати відверто ігнорують українську мову, дають інтерв’ю виключно іноземною. Зокрема, Арсен Аваков, Антон Геращенко та ін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Результати голосування по фракціям:
БПП – 143 депутати. За:61. Проти:1 Утрималися:35. Не голосували:29. Відсутні:17

Народний фронт – 82. За:18. Проти:5. Утрималися:21. Не голосували:28 Відсутні:10

Позафракційні – 43.За:16. Проти:1. Утрималися:1. Не голосували:10. Відсутні:15

Опозиційний блок – 42. За:0. Проти:1. Утрималися: 9. Не голосували:18. Відсутні:14

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Самопоміч – 30. За:23. Проти:0. Утрималися:2. Не голосували:3. Відсутні:2

Група «Відродження» – 22. За:5. Проти:0. Утрималися:3. Не голосували:9. Відсутні:5

Радикальна партія – 21. За:14. Проти:0. Утрималися:0. Не голосували:2. Відсутні:5

Група «Воля народу» – 19. За:3. Проти:0. Утрималися:1. Не голосували:7. Відсутні:8

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Батьківщина» – 19. За:12. Проти: 0. Утрималися:0. Не голосували:1. Відсутні:6

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності