Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Українському еколиху “Боржомі” вже не поможе

Український парламент підтримав закон № 5495, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконне вивезення лісу і лісоматеріалів з України.

234 нардепа проголосували за рішення включити до Кримінального кодексу статтю №201-1 про незаконний вивіз лісоматеріалів, пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев. Тепер передбачено покарання не тільки за рубку лісу, а й за його нелегальне перевезення, зберігання або збут. Раніше арешт або штраф (850-1700 грн) можна було отримати лише за незаконну рубку лісу, максимум злочинцеві загрожувало обмеження/позбавлення волі до 3 років.

Покарання за контрабанду дерева передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років. Якщо такий злочин скоїли не в перший раз або ж у великому розмірі – можна сісти у в’язницю на 5 – 10 років з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати певні посади до 3 років. У разі вчинення злочинних діянь групою осіб або ж у особливо великих розмірах – передбачено позбавлення волі від 10 до 12 років з позбавленням права займатися певною діяльністю до 3 років і конфіскацією.

За незаконну рубку дерев, перевезення, зберігання, збут, які заподіяли великої шкоди, передбачається штраф від 17 тис. до 25,5 тис. грн або арешт до 6 місяців, або обмеження/позбавлення волі до 3 років. За ці дії, вчинені повторно або за змовою групи осіб – обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рубка у заповідниках або в зоні природно-заповідного фонду карається штрафом від 25,5 тис. грн до 34 тис. грн або обмеженням/позбавленням волі до 5 років. Ці дії з тяжкими наслідками (втрати від 85 тис. грн) – позбавлення волі на 5-7 років.

Закон також збільшив штрафи за пошкодження лісів. Тепер рубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка карається штрафом 255-510 грн для громадян та 1275-2550 грн для посадових осіб. За друге подібне порушення протягом 1 року – громадянам загрожує штраф 510-1020 грн, а чиновникам – 5100 – 10 200 грн.

Пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтопродуктами та шкідливими викидами спричинить штраф у 510-1530 грн для громадян та 2550-4250 грн для чиновників.

Закон стане чинним з 1 січня 2019 року. Крім цього, на наступні 8 років експорт паливної деревини заборонений.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що на минулому тижні буревії та зливи, яких ніколи не знала Україна, завдали страшенних шкод місцевому населенню та держбюджету України, а все через несанкціоновану вирубку лісів. Тож, як кажуть на Кавказі: “Пізно пити “Боржомі”, коли відмовили обидві нирки”, адже усе це тепер є наслідками псевдопатріотичного вандалізму…

Також раніше Верховна Рада заборонила вирубку лісу на схилах Карпат і посилила відповідальність за такі дії.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності