Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Українці починають відчувати, як це — бути боржником МВФ

Підвищення тарифів — це класичний підхід, який МВФ використовує у відношенні країн-боржників. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України — From-UA повідомив економічний експерт Борис Бордюг.

За словами нашого співрозмовника, меморандум МВФ, передбачає підвищення ціни на природний газ для населення України, ще остаточно не схвалений керівництвом Фонду.

«Дане рішення було ухвалене на рівні технічного персоналу комісії, яка працювала в Україні. Далі всі ці рішення повинні бути затверджені відповідними рішеннями МВФ в США. Але підвищення в такому масштабі, очевидно, слід очікувати», — констатує експерт.

На думку Бориса Бордюга, ми маємо справу з типовою вимогою МВФ, які передбачають збалансування доходів і видатків бюджету.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це класичний підхід, який МВФ використовує до країн-боржників. В принципі, чогось іншого чекати від МВФ і не варто», — вважає співрозмовник видання.

За словами економіста, при курсі долара, рівному 8 гривень, мова йшла про те, що у нас тарифи були нижчими від собівартості. Таким чином, необхідність вирівнювання тарифів існувала.

«Зараз, з одного боку, різко виріс курс долара, а з іншого, на світових ринках впала ціна на нафту, а слідом за нею повинна знижуватися ціна на імпортний газ для України. Але ціни на нафту відбиваються на ціні газу з тимчасовим лагом у 9 місяців. У доларовому еквіваленті ціна газу повинна знизитися на 40-50 %, але сам долар виріс в 3 рази по відношенню до гривні», — пояснює експерт.

За словами нашого співрозмовника, підвищення тарифів, безумовно, має статися, але те, що пропонує МВФ в даний момент, — це дуже різке підвищення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Підвищення тарифів на 280 % — в 4 рази — це непідйомна ноша для більшої частини населення, враховуючи падіння реальних доходів, інфляцію… Звичайно, соціально це дуже важко. Людям залишається сподіватися тільки на субсидії», — зазначає Борис Бордюг.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності