Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Українці вкладаються у нерухомість в ЄС, зокрема у Польщі

Скільки років потрібно середньостатистичному українцеві, щоб накопичити на власне житло? Цифри різняться. Якщо вірити статистиці, то на хату в селі – 2-3, на житло в місті – від 5 до 10 (беручи до уваги Київ). І то, реально тільки коли сильно “затягнути паски” і економити на всьому, працюючи на кількох посадах.

Вже більше року серед наших земляків спостерігається інша тенденція: їдуть на заробітки не для того, щоб повернутися і купити в Україні нерухомість, а купують її прямо в Польщі, Іспанії та інших державах Євросоюзу чи за океаном.

Отож, купити квартиру в Польщі: реальність чи міф?

Крім українців польським житлом активно цікавляться німці і британці, але поки ми все одно лідери на чужому ринку. Схема працює приблизно однаково.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спочатку живуть в орендованій кімнаті квартири – в середньому за 300 злотих щомісяця, якихось 40 квадратів вистачає з головою. Потроху збирають кошти і вже через рік-другий купують свою вартістю саме в 130 000 злотих.

Ціни у Польщі постійно падають, адже самі поляки їдуть на заробітки до Німеччини і Італії, тому єдина надія залишається на українців. Частина з них вкладає в нерухомість свої заощадження, придбавши нові квартири, вони ж здають старі в оренду, але це стосується тільки найбагатших.

4 648 квартир загальною площею 295 тисяч квадратних метрів – стільки купили іноземці в Польщі у 2016-му, це на 24 відсотки більше, ніж у 2015-му, з них 1 256 жител (27 відсотків) – у Варшаві. Також попитом користуються квартири в Кракові, Вроцлаві, Гданську і Познані.

Беруть також і кредити, тому що нерідко польська іпотека вигідніша, ніж оренда житла. Користуються в основному допомогою агентів, які вирішують всі формальності і знаходять ідеальне приміщення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З кожним роком транзакцій через іноземців на польському ринку нерухомості проводиться все більше, і ще не можна стверджувати, що переживаємо бум. Виходячи з того, що 2017 го іноземці купили 5-6 тисяч квартир та будинків, це не є значною часткою на ринку.

Придбання іноземців складають всього 1,5-2 відсотка житлових транзакцій в Польщі. Інвестують з двох причин: якщо там залишається вся сім’я, і якщо податки нижчі. А в Польщі з цим простіше, ніж у нас, принаймні, що стосується житла. Якщо платити готівкою, своє житло обійдеться значно дешевше – від 330 тисяч до 1,7 мільйона злотих.

Величина нерухомості тут залежить від мети покупки, інвестиційні квартири – 40-50 квадратних метрів. Квартири для власного проживання, які часто купують заможні особи, які мають нерухомість по всьому світу, як правило, більше 100 квадратних метрів. Але основна перевага: відсутність багатьох формальностей, які характерні для нашої України.

Дивіться: чи може іноземець купити житло в Польщі?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності