Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Українців дозволили виставляти з неоформлених квартир…

…але внесені за житло гроші забудовники повинні повернути

Українські будівельні компанії не зобов’язані після добудови передавати людям квартири, якщо з ними підписаний не основний, а лише попередній договір. Такий висновок видав Верховний суд при розгляді справи № 6–226цс14.

«На жаль, це досить поширена практика: забудовник ще не встиг оформити всі папери на земельну ділянку, а квартири вже в новому проекті продає. Тобто ще не може підписати з майбутнім новоселом основний договір, а грошей вже хоче. Ось будівельник і уламує людину не підписання попередньої угоди – ​наприклад, пропонує йому житло зі знижкою. Якщо новосел купується на такі вмовляння, то далі все залежатиме від порядності кожної окремо взятої компанії: захоче – ​передасть покупцеві квартиру у власність, а не захоче – ​не передасть. Людина абсолютно незахищена, і легко може залишитися без житла тільки через те, що підписала попередній договір», – ​пояснює адвокат Ростислав Кравець.

Якщо ж вам дуже подобається новобудова, але оформити інвестицію в неї основним договором все-таки ніяк не виходить (через повільне отримання забудовником усіх документів на об’єкт), то потрібно наполягти на редагуванні попередньої угоди. Ваші права у ній повинні бути виписані дуже чітко. «Єдиним варіантом отримати предмет купівлі-продажу у власність в такому випадку може бути включення умови про беззастережний перехід права власності до покупця безпосередньо в попередньому договорі купівлі-продажу, кажуть юристи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але якщо всього цього не було зроблено, треба розуміти, що квартиру в кінці будівництва ви можете не отримати. Однак це не означає, що не маєте права на повернення вкладених грошей. Забудовник зобов’язаний повернути все до копієчки. «Забудовник не зобов’язаний передавати квартиру інвестору. Однак, повинен буде повернути всі одержані від покупця квартири кошти, а також відшкодувати збитки, пов’язані з ухиленням від укладення основного договору купівлі-продажу.
Збитки – ​це втрати людини за час будівництва. Якщо під час покупки новобудова коштувала, наприклад, $100 млн., сплачені людиною забудовникові, а після її здачі в експлуатацію вона подорожчала до $120 тис., то у будівельника можна відсудити повернення вже $120 тис. Оскільки за час будівництва житло зросло в ціні і за $100 млн. вже неможливо придбати аналогічний будинок. «При розрахунку збитків все залежатиме від конкретних обставин справи, наприклад, від стрибків цін на ринку, від інших пропозицій, від яких довелося відмовитися», – ​зазначає адвокат Дмитро Груба.

Звичайно, при відшкодуванні збитків доведеться пройти через суди. Водночас при розгляді подібних суперечок вони, після нового рішення ВСУ, повинні відбуватися вже не так тяжко як раніше. Юридичні висновки Верховного суду повинні виконуватися на місцях. «Суди нижчих інстанцій у ситуаціях подібних тим, що описані у вирішенні № 6–226цс14, раніше виносили абсолютно суперечливі рішення. Це пояснюється тим, що по-перше, досить складно прийти до розуміння того факту, що не можна сторону попереднього договору зобов’язати його виконати. А по-друге, в силу корупційних проявів у місцевих судах, часто за досить помірну подяку можна отримати рішення про визнання, наприклад, права власності на спірний об’єкт нерухомості або встановленні певних зобов’язань сторони», – ​підсумував юрист Андрій Павлишин.

Джерело: Вusiness.vesti

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності