Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

«Укрспирт»: Міліція затягує розслідування діянь «спиртової мафії» на Львівщині

Не так давно «ЗЛ» на своїх сторінках (№ 33 (62) від 04.09.14 р. та № 39 (68) від 16.10.14 р.) повідомляла про діяльність «спиртової мафії» на територіях Волонської та Івано-Франківської областей, згадувалося там і про Львівщину. Саме про цю область далі піде мова у новій статті.

3-8 - Укрспирт.1Міліція закрила кримінальне провадження щодо незаконного виробництва великої кількості спирту на Вузлівському МПД ДП «Укрспирт» за часів попереднього керівництва спиртзаводу.

Про це 19 листопада на прес-конференції повідомив в. о. керівника Вузлівського МПД ДП «Укрспирт» Сергій Пиртко.
Начальник управління контрольно-ревізійної роботи ДП «Укрспирт» Ігор Ільчишин вважає, що згадане кримінальне провадження закрито неправомірно.

«Правоохоронні органи провели обшук і контрафактного спирту не знайшли, але знайшли сивушні масла. Сивушні масла – це продукт виробництва. Якщо на виробництві є надлишок «сивухи», це свідчить про те, що був і надлишок спирту. Тут дуже цікава історія. Слідчі і правоохоронні органи скерували нам ще 8 жовтня запит, де вони просять розказати, як відбувається технологічний процес виготовлення спирту, скільки утворюється продукту і залишків речовин, і яких саме, які характеристики зерна впливають на процес виготовлення спирту і просили уповноважити представника ДП «Укрспирт», який би міг їм усе пояснити і допоміг розплутати цю справу. Ми не встигли навіть підготувати відповідь на цей запит, як отримали інформацію, що справу закрито», – розповів І. Ільчишин.

За його словами, ДП «Укрспирт» скерував скаргу у ГПУ і прокуратуру Львівської області та вимагає, щоб ця справа була об’єктивно розглянута.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Я вважаю, що там є належні докази», – наголосив І. Ільчишин.

Окрім того, як повідомив в. о. керівника Вузлівського спиртзаводу С. Пиртко, міліція закрила також інше кримінальне провадження – щодо діяльності на території державного спиртзаводу (Вузліський МПД ДП «Укрспирт») приватного підприємства у формі ТзОВ «Вузлівчанка», яке діяло протягом семи років, не сплачуючи ні орендної плати, ні інших послуг.

«Ця кримінальна справа закрита Головним слідчим управлінням ГУ МВСУ у Львівській області. Причина – за відсутністю складу злочину», – повідомив С. Пиртко.

За його словами, інші кримінальні справи за фактами недопуску на державний спиртзавод нового керівництва, розслідуються дуже повільно. «Чи проводиться там слідство невідомо, оскільки ні експертів, ні інших учасників цих подій ГУ МВС не залучає», – зауважив С. Пиртко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У свою чергу директор Сторонибабського МПД ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко зазначив, що міліція Львівщини також вкрай мляво розслідує незаконне виробництво спирту на цьому спиртзаводі за часів його попереднього керівництва.
«На Сторонибабському спиртзаводі також є відкрите кримінальне провадження відносно попереднього керівника – за фактом незаконного виробництва, підпільного цеху, який діяв на виробництві упродовж багатьох років.
Чомусь у наших правоохоронних органів виглядає так, що найбільш очевидні факти дуже важко довести. Весь трудовий колектив повідомляв, що протягом не менше як чотирьох років силами підприємства, із залученням працівників підприємства, вироблявся концентрат барди. Було завезено незаконне обладнання, яке було задокументовано ревізорами. Були всі підстави, щоб міліція об’єктивно і швидко розібралася, хто за цим стоїть. Але минуло півроку, тільки недавно почалися якісь рухи, почали брати свідчення. Це при тому, що наші працівники відкрито заявляли у ЗМІ про факти незаконного виробництва, називали прізвища, автомобілі, їх номерні знаки», – наголосив Ю. Лучечко.
За його словами, від незаконного виробництва спирту на Сторонибабському спиртзаводі близько 120 тис. грн щомісяця йшло до чиєїсь кишені. Загальна сума збитків налічується мільйонами грн.

Також представники ДП «Укрспирт» та трьох державних спиртзаводів Львівщини заявили про спробу дискредитувати спиртову галузь та її нинішнє керівництво. Зокрема, як повідомили учасники прес-конференції, були скеровані фальшиві звернення нібито від трудових колективів Вузлівського, Воютицького та Сторонибабського спиртзаводів до Президента та уряду з вимогою звільнити гендиректора ДП «Укрспирт».

Як заявив голова профспілкового комітету Сторонибабського спиртзаводу Ростислав Кошарецький, підписи працівників заводу під цим зверненням були сфальсифіковані.

На думку начальника управління контрольно-ревізійної роботи ДП «Укрспирт» І. Ільчишина, у такий спосіб створюється відповідний інформаційний фон для прийняття рішення про ліквідацію ДП «Укрспирт», або про його приватизацію через розділення на окремі ласі шматки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«За цими зверненнями стоять колишні керівники спиртзаводів, які були відсторонені – щоправда, не всі вони звільнені, бо довго «хворіють». Але це лише виконавці. Їх мотиви зрозумілі – вони втрачають владу, намагаються помститися. Але тотожність схем і звернень наводить на думку, що є люди, які це все координують… Річ у тому, що виношуються плани з ліквідації ДП «Укрспирт». Його хочуть розбити на окремі юридичні особи (заводи), аби потім приватизувати. Але держава з цього нічого не отримає. До слова, спиртова галузь – це єдина галузь, яку не встигли приватизувати навіть за часів Януковича», – заявив І. Ільчишин.

Джерело: ГО Україна без корупції

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності