Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

«Укрспирт». Усі дороги ведуть на Прикарпаття

Івано-Франківська обласна організація профспілки працівників харчової та переробної промисловості звернулась до міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка з проханням провести відкрите публічне обговорення претендентів на посаду керівника ДП Укрспирт, за їх участі, в колективах спиртової галузі.

Про це йдеться у відкритому листі профспілки до міністра.

З огляду на необхідність викорінення системної корупції в ДП Укрспирт, економічного зміцнення діючих підприємств і пошуку нових шляхів розвитку, важливо було б провести публічне обговорення двох претендентів на посаду керівника ДП Укрспирт, за їх участі, в колективах спиртової галузі. Таке призначення було б прозорим, фаховим і відповідало б вимогам Революції Гідності, – пишуть представники профспілки.

У завершальну фазу конкурсу на посаду керівника ДП «Укрспирт» потрапило двоє претендентів – Анатолій Далибожик та Ніна Гаркава. Що цікаво, обоє мають відношення до Прикарпаття.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Анатолій Далибожик очолював Залучанський спиртовий завод Івано-Франківської області. Тоді багато говорилось, що він нібито створив дочірнє підприємство концерну – фірму «Агро», яка поставляла Укрспирту сировину за ціною вдвічі вищою від ринкової. І навіть нібито приховав прибуток державної компанії у розмірі 8 мільйонів гривень (за тодішнім курсом – 1 мільйон доларів). Слідчим відділом податкової міліції в Івано-Франківській області відносно нього була порушена кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 («присвоєння, розтрата майна та одержання його шляхом зловживання службовим становищем»), ч. 2 ст. 209 («легалізація і відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом»), ч. 3 ст. 212 («ухиляння від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів»), ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу («службова підробка»).

А нещодавно вже екс-керів­ник «Укрспирту» Михайло Лабутін, який на даний момент переховується від МВС України та Інтерполу, розповів про дві корупційні схеми, за якими з підприємства виводились чималі кошти (близько 1,5 мільярда гривень на місяць). Фігурантом однієї із схем Лабутін назвав Далибожика, який донедавна займав посаду заступника керівника державного підприємства «Укрспирт».

У своєму відкритому листі голова обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості Бурлака відзначає, що якби обговорення кандидатур на посаду керівника ДП Укрспирт проходило в колективах Залучанського заводу (яким керував Далибожик) та Івано-Франківського об’єднання спиртової про­мисловості (яким керувала Гаркава), то беззаперечним переможцем конкурсу була б остання.

Варто зазначити, що тимчасову комісію по розслідуванню порушень в концерні «Укрспирт» наприкінці червня 2009 року, яка й виявила махінації Далибожика, очолювала саме Гаркава, яка тоді була заступником голови концерну.
Щодо Гаркави, то у листопаді 2006 її звільнили з посади голови Сумської ОДА. В тодішньому Секретаріаті Президента Ющенка причиною звільнення Гаркави називали її, уже начебто пенсійний, вік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після того вона двічі очолювала Івано-Франківського об’єд­нання спиртової промисловості. Вперше вона зайняла посаду директора «Княгинин» у листопаді 2011 року. Саме призначення супроводжували постійні скандали, однак вже згодом, за кілька місяців її керування, справи підприємства пішли вгору – заробітна плата працівників зростала та вчасно виплачувалась, а борги заводу зменшувались. Однак у вересні 2012 місце Гаркави зай­няв Тарас Гебура, якого намагалися призначити директором ще в 2011. Однак, минулого року через судовий позов Гаркава відновилась на своїй посаді.

Івано-Франківська профспілка у своєму листі вказує, що Гаркаву було звільнено саме з подачі втікача Лабутіна.

Відповіді на свій лист представники профспілки працівників харчової та переробної промисловості поки що не отримали.
Нагадаємо, фінальний конкурс на посаду керівника ДП «Укрспирт» має відбутися уже цього тижня.

Лист профспілки додається.
ІВАНО–ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ОР­ГА­НІ­ЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОВОЇ ТА ПЕРЕРОБ­ОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
76018, м. Івано-Франківськ, площа Міцкевича,4, тел. -факс 2-34-16, тел. 3-00-52,
р/ р 26005300011549 в ПАТ «Ідея», МФО 336310, ЄДРПОУ 20553824, E-mail: [email protected]
Міністру аграрної політики і продовольства України пану Олексію Павленку 31.03.2015 р., вих.№ 01-03/13

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Шановний Олексію Михайловичу! В обласну раду профспілки працівників харчової та переробної промисловості надходять численні телефонні звернення від працівників спиртових підприємств Івано-Франківщини, які входять в профспілкове обслуговування ради, з приводу оголошення результатів конкурсу на посаду керівника ДП Укрспирт.
У завершальну фазу конкурсу потрапили два кандидати, які працювали керівниками спиртових заводів в Івано-Франківській області, зовсім протилежні за рівнем професіоналізму, досвіду, бачення перспективи і, зрештою, лідерськими якостями.

Висловлюю думку переважної більшості працівників МПД «Залучанський спиртовий завод Івано-Франківської області» і Івано-Франківського об»єднання спиртової промисловості концерну Укрспирт, якими керували претенденти, про те, що якби обговорення даних кандидатур на посаду керівника ДП Укрспирт проходило в цих колективах, то беззаперечним переможцем конкурсу була б п. Ніна Гаркава.

Н. М. Гаркава була ефективним директором Івано-Франківського спирт­об’єд­нання і двічі, в порушення законодавства про працю, була звільнена з роботи за вказівкою колишнього керівництва ДП і концерну Укрспирт, а саме «бігуна Лабутіна». Впродовж 2014 року колектив неодноразово звертався до керівництва Мінагрополітики, Кабінету Міністрів щодо системних зловживань в ДП Укрспирт і неправомірних дій щодо звільнення з роботи п. Н. Гаркавої. Справа на розгляді у Верховному суді України.

Як колишній заступник керівника концерну Укрспирт з питань економіки і губернатор області, Н. М. Гаркава має великий досвід керівництва не тільки окремим підприємством, але й спиртовою галуззю в цілому, зможе організувати команду фахівців для очищення, стабілізації і розвитку спиртової галузі України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Просимо Вас при призначенні керівника ДП Укрспирт врахувати думку працівників підприємств, Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників харчової і переробної промисловості і гендерну складову даного питання.
З огляду на необхідність викорінення системної корупції в ДП Укрспирт, економічного зміцнення діючих підприємств і пошуку нових шляхів розвитку, важливо було б провести публічне обговорення двох претендентів на посаду керівника ДП Укрспирт, за їх участі, в колективах спиртової галузі. Таке призначення було б прозорим, фаховим і відповідало б вимогам Революції Гідності.

З повагою, Голова обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості Н. М. Бурлака

Джерело: Франко-times

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності