Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

УкрЗМІ нагнітають довкола можливої заборони чоловікам поступати у ВНЗ через мобілізацію

Згідно зі законодавством студенти денної форми навчання в Україні мають право на відстрочку від мобілізації. Цим правом користуються та іноді зловживають військовозобов’язані чоловіки.

У Мережі здійнявся ажіотаж — телеграм-канали масово поширюють новину про те, що чоловікам нібито можуть заборонити вступати до університетів, нагнітають окремі УкрЗМІ:

ТСН.ua разом із адвокаткою Мариною Бекало розбирався, чи можливо обмежити право на освіту під час воєнного стану, чи допоможе це вирішити проблеми призивної кампанії та до яких наслідків може призвести.

Чи можливо обмежити право на освіту, гарантоване Конституцією?

Так, можливо. У зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина зокрема, що передбачені статтею 53 Конституції України, яка стосується права на освіту. Однак такі обмеження мають бути передбачені спеціальним законодавством.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Теоретично внести зміни до Закону Україну “Про освіту”, обмеживши право чоловіків призовного віку вступати до навчальних закладів, звичайно можливо. Але є всі підстави, що Конституційний суд визнає такі норми неконституційними. Адже це не тільки порушення конституційних прав громадян, тут зачіпаються інтереси держави”, — пояснила ТСН.ua Марина Бекало.

Чи вирішить обмеження проблеми призовної кампанії?

Адвокатка має сумніви, що обмеження в праві на навчання чоловіків вирішить проблеми призовної кампанії, з якою не можуть впоратися ТЦК СП через відсутність чіткого врегулювання вручення повісток військовозобов’язаним. Крім того, такі обмеження можуть призвести до дефіциту кадрів в майбутньому, зазначила ТСН.ua Марина Бекало.

“Адже окрім потреб в оборонній сфері, Україна має розвивати свою економіку, а без кадрового потенціалу це неможливо. У нас багато ресурсів вже втрачено, і завдяки виїзду молодих людей за кордон через війну”, — каже ТСН.ua адвокатка.

Які наслідки може мати обмеження чоловікам вступати до навчальних закладів?

Наразі законопроєктів, які б забороняли вступати чоловікам до навчальних закладів, немає. Вступна кампанія в деяких навчальних закладах вже почалася. І, найімовірніше, таких змін не буде, адже це призведе не тільки до хвилювань в суспільстві, але й до реальних кадрових проблем в майбутньому, вважає Марина Бекало.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“І це всі розуміють, адже крім осіб, які вступають в навчальні заклади для отримання відстрочки, ще є молодь — хлопці від 18 років, які мають навчатися та здобувати майбутню професію. Держава не може обмежувати молодь у навчанні. Це рубання гілки, на якій сидиш”, — додала ТСН.ua адвокатка.

Як припинити зловживання правом на відстрочення?

Для того, щоб припинити зловживання чоловіками правом на відстрочення, достатньо посилити правила військового обліку, який мають вести навчальні заклади, вже на етапі вступу до закладу, та збільшити вступні вимоги для абітурієнтів. І тоді не буде ризиків визнання змін до Закону України “Про освіту” неконституційними, пояснила ТСН.ua Марина Бекало.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності