Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

УПЦ та Епіфаній освоюють “нові території”…

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не бачить сенсу в об’єднанні з представниками УПЦ мп (РПЦвУ). Адже після початку повномасштабного вторгнення рф до Православної церкви України доєдналося більше парафій, ніж у 2019 році, після отримання Томосу про автокефалію від Вселенського патріарха.
І логічно зрозуміло, що об’єднання можливе тільки зі спільною за духом структурою, а не із ворожою, яку слід ліквідувати юридично, бо об’єднання із такою тільки б її так би мовити легалізувало і реалібітувало. А цього точно робити не слід.

Також Епіфаній повідомив, що усі священослужителі РПЦвУ, що виявили бажання перейти до ПЦУ, обов’язково пройдуть ретельну перевірку ПЦУ, хоча, кажуть українці, бажано було б і на поліграфі в СБУ…

«Якщо священник не проповідував відкрито ідеологію русского міра, не заплямував себе цією «ідеологією, то, звичайно, ми приймаємо його. Щодо цього можна пересвідчитись дуже легко – зі слів громади. Коли громада вирішує про перехід і священник підтримує громаду, це засвідчує, що він є патріотом, хоч і перебував певний час у складі московського патріархату.

Я переконаний, що там ще є багато священників, які є патріотами України. Звичайно, що ті священнослужителі та архієреї, які відкрито проповідували цю ідеологію, які мають російські паспорти, але в майбутньому захочуть перейти в ПЦУ, повинні покаятися, відмовитися від російського громадянства, відректися від ідеології русского міра.

Тоді й буде відповідне рішення щодо їхнього прийняття до складу ПЦУ. Я бачу і чую, що українське суспільство турбується про це. Тому ми будемо перевіряти, робити все задля того, щоб такі люди, прийшовши до української церкви, не руйнували її зсередини», — зазначив Епіфаній.

Щодо об’єднання/приєднання МП до ПЦУ, то тут усе й так зрозуміло:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Немає сенсу говорити про ймовірне об’єднання з тими, хто цьому відверто противиться, бо має абсолютно відмінні цінності та пріоритети. У цьому немає ніякого сенсу. Нам не потрібні у своїх лавах колаборанти, які ненавидять усе українське, чи ті, кому навіть жахіття, спричинені повномасштабним російським нападом, не відкрили очей і не стали поштовхом для переоцінки перебування у складі московського патріархату. Водночас ми відкриті для тих, хто щиро й віддано хоче служити Богу та своєму українському народу, а не лише маскується й не шукає, як фарисеї, різноманітних безглуздих виправдань власному небажанню поривати зв’язок із “русскім міром”, – сказав Епіфаній.

Він також зауважив, що повернення Україні святинь, як-от Почаївська Лавра, Київська лавра залежить від рішучості влади.

“Ці святині й так належать Україні та українському народу. Однак ними поки що продовжують користуватися ті, хто насправді не любить цей народ. Бо не любить по-справжньому нашу мову й культуру, не знає і не хоче знати нашу справжню історію та в унісон із Кремлем не визнає нашого права на державну та церковну незалежність. Коли і як ці люди перестануть паразитувати на наших святинях, залежить від української влади та її рішучості в цьому насправді важливому й для держави питанні”, – сказав він.

Нагадаємо, ПЦУ визначиться з переходом на новітній юліанський календар у травні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності