Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Усе заради кредиту МВФ: дев’ять законів, які Верховна Рада ухвалила 2 березня

Парламентарі прийняли пенсійну реформу та зміни до Дербюджету і посилили відповідальність власників банків.

У понеділок, 2 березня, депутати Верховної Ради зібралися на позачергове засідання, щоб прийняти закони, необхідні для отримання Україною кредиту від МВФ. Ці гроші мають допомогти покращити економічну ситуацію в країні та зміцнити гривню.

Пленарне засідання розпочалося лише о 17-й годині через те, що тривали непрості консультації щодо питань порядку денного.

У роботі парламенту брали участь прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і члени Кабміну. Прем’єр повідомив, що урядом напрацьовано загалом 17 законопроектів, ухвалення яких допоможе отримати кредит від МВФ. Але усі 17 депутати не встигли ухвалити.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Закони, схвалені 2 березня

1. Рада ліквідувала оподаткування допомоги для біженців і підвищила вартість видобутку газу.

Депутати 291 голосом “за” схвалили проект закону про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу України.

Згідно з законом, ставку ренти за користування надрами для видобутку газу підвищено з 20% до 70%. Це стосується покладів газу на рівні до п’яти кілометрів, котрі використовуються для потреб населення. Передбачається, що це збільшить надходження до бюджету. Ці додаткові кошти підуть на пряму підтримку домогосподарств із низькими доходами – забезпечення субсидій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також парламент звільнив від оподаткування благодійну допомогу для вимушених переселенців із зони проведення АТО та Криму. Податок на доходи фізичних осіб і доброчинних організацій, котрі здійснюють таку допомогу та приймають на неї пожертви, скасовано.

2. Рада з п’ятої спроби ухвалила закон про пенсійну реформу.

pens-ref2Депутати п’ять разів намагалися прийняти зміни до закону про пенсійне забезпеченні і врешті після того, як прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розвіяв “міфи” про пенсійну реформу, за законопроект віддали голоси 238 депутатів.

Головні нововведення цього закону — скорочення пенсій на 15% працюючим пенсіонерам. Цим же документом передбачається з 1 червня скасувати спеціальні пенсії для працюючих депутатів, прокурорів, суддів, які досягли пенсійного віку.

3. Депутати схвалили зміни до Держбюджету-2015, необхідні для отримання кредиту МВФ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Народні депутати України схвалили закон, який передбачає внесення змін до Держбюджету на 2015 рік- 273 нардепи проголосували “за”.

Доходи держбюджету України збільшено порівняно з попередньою редакцією держбюджету на 4,6%, у той же час збільшено і витрати державного бюджету України – на 6,6%.

Верховна Рада також затвердила прогноз зниження ВВП у 2015 на 5,5% при інфляції 26,5%. При цьому прогнозний обсяг номінального ВВП збільшено на 129,4 млрд гривень до 1 850,020 млрд, що зумовлено зростанням споживчих цін на 26,7% у 2014 році.

4. Рада дала “Нафтогазу” більше інструментів для боротьби з боржниками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який надає “Нафтогазу” більше можливостей для впливу на підприємства-боржників і стягнення заборгованості за природний газ із споживачів. Законопроект підтримали 242 народні депутати.

Законопроектом НАКу надається право обмежувати газопостачання підприємствам-теплокомуненерго до рівня технологічної безпеки. До таких заходів компанія зможе вдаватися у разі порушення умов оплати за поставлений газ та при перевищенні виділених лімітів газу.

Крім цього, пропонується зупинити з 1 липня 2015 року дію мораторію на виконавче провадження та примусове стягнення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Також передбачається встановлення можливості відчуження прав вимоги щодо заборгованості споживачів за поставлений природний газ на користь третіх осіб шляхом проведення аукціону, повідомляє Українська правда.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

5. Рада ухвалила закон про посилення відповідальності власників банків.

vl-bankДепутати Верховної Ради ухвалили президентський закон щодо посилення відповідальності пов’язаних із банком осіб. За відповідне рішення проголосували 260 народних обранців.

Цей закон передбачає посилення відповідальності пов’язаних із банком осіб, насамперед керівників банків, контролерів та інших власників істотної участі у банку, під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан банку.

Крім того, документом запроваджується кримінальна відповідальність пов’язаних з банком осіб за вчинення будь-яких дій, що призвели неплатоспроможності банку, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі або кредитору.

Також закон встановлює майнову відповідальність пов’язаних з банком осіб за збитки, завдані з їх вини банку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

6. Рада підтримала захист прав інвесторів в Україні.

Народні депутати підтримали за основу законопроект щодо захисту прав інвесторів в Україні. Законом передбачається, зокрема, підвищити рівень захисту прав інвесторів шляхом запровадження похідного позову та через впровадження відповідальності посадових осіб господарських товариств у випадку завдання шкоди товариству їхніми неправомірними діями, повідомляє Укрінформ.

7. Рада підтримала закон, спрямований на легалізацію зарплат.

Народні депутати ухвалили закон, який передбачає зменшення розміру сплати підприємцями єдиного соціального внеску і спрямований на легалізацію заробітних плат.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Народні депутати ухвалили закон, який передбачає зменшення розміру сплати підприємцями єдиного соціального внеску і спрямований на легалізацію заробітних плат.

Законом передбачено, що зниження коефіцієнту ЄСВ запроваджується за умови, якщо база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків у порівнянні з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу.

8. Рада збільшила щомісячну допомогу малозабезпеченим.

Верховна Рада підвищила розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпечених сімей віком до 13 та від 13 до 18 років, у розмірі 250 гривень та 500 гривень відповідно. Підвищення почнеться з 1 квітня 2015 року, повідомляє УНН.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

9. Рада удвічі скоротила перелік ліцензованих видів діяльності.

Народні депутати ухвалили закон, який практично вдвічі скорочує перелік ліцензованих видів діяльності в Україні і покращує умови ведення бізнесу в Україні.

“Сьогоднішній день довів, що коаліція міцна і може дуже ефективно працювати. І це попри те, що протягом останнього тижня багато хто пророкував розвал коаліції. Ми поміняли бюджет, ми прийняли закон, який змушує власників банків відповідати своїм майном за банкрутство фінансових установ. Тепер щодо змін до пенсійного законодавства. Це, безумовно, вимушена міра. Але вона тимчасова і буде діяти до 1 січня 2016 року… Без цього ми не могли б розраховувати на гроші від МВФ. А без них українська економіка може не вижити”, – написав у Facebook після робочого дня спікер Ради Володимир Гройсман.

tsn.ua

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності