Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

В міністра оборони Умєрова тепер три нові заступники, – гендерні ліберали повинні бути задоволені

27 вересня Кабінет міністрів України призначив трьох нових заступників міністра оборони. Ними стали Юрій Джигир, Наталія Калмикова, Катерина Черногоренко. 

27 вересня міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про кадрові зміни у Міністерстві оборони.

«Перезавантаження відомства та впровадження якісних змін, які відчують насамперед наші воїни. КМУ затвердив трьох заступників: Юрій Джигир – заступник з питань фінансів, Наталія Калмикова – заступник з питань соціального розвитку, Катерина Черногоренко – заступник з питань цифрового розвитку. Головний пріоритет для нових членів команди – наші воїни, їхнє життя, здоров’я та гідність. Наше найважливіше завдання – забезпечити повагу до гідності воїнів у всіх взаємодіях з державою», – зазначив Умєров.

Юрій Джигир
Заступник міністра оборони з питань фінансів Юрій Джигир відомий як урядовець та колишній заступник міністра фінансів України.

Юрій Джигир має ступінь бакалавра за спеціальностями «Економіка» та «Політологія». Також має ступінь магістра економіки за спеціалізацією «Державні фінанси».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2001-2018 роках Юрій Джигір здійснював розробку та експертну підтримку реформ державних фінансів та фінансування програм соціального сектору в Україні, а також в Киргизстані, Таджикистані, Казахстані, Косово та країнах Східної Азії та Океанії.

Протягом 2015-2018 років працював позаштатним радником міністра фінансів України, 2016-2018 років – позаштатним радником в.о. міністра охорони здоров’я України (працював над розробкою та впровадженням реформ фінансування охорони здоровʼя).

З 26 липня 2018 року до 11 березня 2020 року Джигир обіймав посаду заступника міністра фінансів України. На цій посаді він і надалі курував фінансування охорони здоров’я, а також державні витрати на соціальний захист, освіту, науку, культуру та спорт.

Крім того, Джигир розпочав тривалу трансформацію української програми субсидій, яка передбачала «монетизацію» субсидій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За даними відкритих реєстрів, Юрій Джигир є засновником ГО «Фіско» та колишнім директором ТОВ «Фіско Айді». У складі засновників його замінила Катерина Майнзюк.

Наталія Калмикова
Заступниця міністра оборони з питань соціального захисту Наталія Калмикова до призначення обіймала посаду виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.

Калмикова закінчила Вінницький національний медичний університет та Вінницьку академію неперервної освіти за спеціальністю «Магістр публічного управління».

Протягом 2008-2017 років Калмикова працювала на посаді продукт-менеджерки у компанії Delta Medical PoE.

З червня 2017 по січень 2021 року Наталія Калмикова була керівницею військового відділу благодійного фонду «Повернись живим».

Протягом червня-листопада 2021 року обіймала посаду радниці з гендерних питань Командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Своє призначення Наталія Калмикова прокоментувала у Facebook і зазначила, що для неї це величезна відповідальність.

«Дорогі друзі та колеги! З великою гордістю та вдячністю повідомляю вас, що була призначена на посаду заступниці Міністра оборони України. Це величезна відповідальність, які я приймаю з глибоким почуттям поваги. Це велика честь працювати на благо нашої Батьківщини, на захист наших громадян і наших земель», – написала Калмикова.

Катерина Черногоренко
Катерину Черногоренко призначили на посаду заступника міністра оборони з питань цифрового розвитку. До цього вона була проєктною менеджеркою Міністерства цифрової трансформації України.

На попередній посаді Черногоренко працювала з 2018 року. Саме вона працювала над запуском електронних лікарняних, програми єМалятко, а також «Армія дронів».

Крім того, Катерина Черногоренко була проєктним координатором впровадження COVID-сертифікатів у «Дії».

Перед цим вона працювала старшою експерткою проєктного Офісу безпечності нехарчової продукції й захисту прав споживачів при Міністерстві розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства.

Призначення Катерини Черногоренко прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров:

«+1 крутий менеджер у команді Міноборони. Щиро радію за Катерину. Це людина, яка горить своєю справою, працює 24/7 та чітко ставить цілі. Працюємо разом від заснування Мінцифри. Катя запускала складні сервіси та продукти, з якими ви точно знайомі. Це електронні лікарняні, єМалятко, а згодом — і Армія дронів. Проєкт, який масштабувався від фандрейзингу на безпілотники до великої державної програми. Від закупок «пташок» для Сил оборони до «хлопков» за порєбріком», – зазначив Федоров.

Реакція на кадрові зміни у Міноборони

Ситуацію з призначенням Джигира, Калмикової та Черногоренко прокоментувала армійська волонтерка, підприємиця, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України Дана Ярова.

За її словами, під час призначень не врахували важливі стратегічні питання, які можуть призвести до «грандіозного шухера».

«Я бачила сьогоднішні призначення, але є одне але. Три основні напрямки: тилове забезпечення, озброєння і міжнародний напрямок лишається без керівників. Ті, що були, звільнені. Нових немає. Я мовчала майже 2 тижні, але ми на порозі «грандіозного шухера»… По суті, робота Міністерства оборони по цих напрямках: тил, зброя, міжнародна допомога заблоковані», – зазначила Ярова.

За її словами, нині Міноборони не здійснює оплату постачальникам та не сплачує податки у бюджет, немає кому підписувати договори, заблоковані постачання зброї. Усе це спричиняє зупинки у продуктивній діяльності відомства.

«Я можу продовжувати і далі. І говорити більш страшні речі. І ми можемо в якийсь день починати кричати: «Наташа, вставай, ми все уронили», але буде вже запізно. Заявки від тилу надходять щодня. Ми працюємо щодня. Але наша праця це зараз нуль, бо підписати договори не буде кому все одно. До чого це призведе? Подумайте самі», – заявила Ярова.

Ще однією проблемою є те, що з посади звільнили державного секретаря. Саме ця людина організовує роботу апарату міністерства, готує подання, реалізовує державні політики і, по суті, є тою людиною, яка контролює діяльність відомства. І, як передбачають самі держслужбовці, держсекретар має лишатися на посаді навіть тоді, коли призначають нового міністра і звільняють всіх заступників.

Чи вдасться у часі війни знайти оперативно заступників міністра оборони за стратегічно важливими напрямками – питання важливе. І, на жаль, досі не вирішене. Тому лишається лише сподіватися, що посадовці будуть діяти оперативно і забезпечать максимально якісне функціонування Міноборони.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності