Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

В Німеччині різко подорожчав російський газ, – агент Меркель вже не канцлер

Ціна на газ у Європі 1 листопада зросла на 11%, склавши $861 за тисячу кубічних метрів, сказано у даних біржі ICE.

Подорожчання газу викликано зупинкою РФ прямого прокачування газу через газопровід «Ямал-Європа» до Німеччини, де минулого тижня свої повноваження канцлера склала подруга Кремля Ангела Меркель, та початком реверсного постачання (не зі сходу на захід, а із заходу на схід).

Фізичний потік газопроводом “Ямал-Європа” на вході у ГТС Німеччини з 30 жовтня впав до нуля (у напрямку зі сходу на захід). Також газопровід перейшов у реверсний режим – із заходу на схід.

Нагадаємо, у серпні «Газпром» різко опустив прокачування по трубопроводу «Ямал-Європа», а з вересня на 12% урізав експорт через Україну, посилаючись на необхідність поповнити російські сховища.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Газопровід Ямал-Європа йде від російського Торжка до німецького Франкфурта-на-Одері. Його потужність складає 33 млрд кубометрів на рік. Польща отримує газ цим газопроводом не тільки безпосередньо з Росії, а і «віртуальним реверсом» – із Німеччини (контрактно), фактично відбираючи блакитне паливо з транзитного потоку.

У разі коли заявка на віртуальний реверс перевищує прямий фізичний потік, газопровід може переходити фізично в реверсний режим.

Через штучно створений росіянами дефіцит на ринку Європи 6 жовтня ціна листопадового ф’ючерсу на газ вперше перевищила $1600 за тисячу кубометрів. По обіді ціна сягнула $1900.

Депутати Європарламенту закликали Європейську комісію негайно розпочати розслідування через ситуацію на газовому ринку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Росія дала зрозуміти, що не буде поставляти в Європу додаткові обсяги газу, поки ЄС не дасть добро на запуск газопроводу «Північний потік-2».

19 жовтня, на тлі збільшення поривів вітру і потепління перед опалювальним сезоном, ціна на газ в Європі почала знижуватися.

29 жовтня вперше з середини вересня ціна на природний газ у Європі впала нижче $800 доларів за тисячу кубометрів.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності