Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

В.о. директора ДБР – експрокурор, який не склав іспитів?..

Новим виконувачем обов’язків директора Державного бюро розслідувань (ДБР) став Олексій Сухачов. Раніше він працював у Генпрокуратурі, однак під час атестації не склав іспит на знання законодавства та був звільнений.

Про це заявляє ІА «Слідство.Інфо».

призначення Сухачова стало відомо з сайту ДБР.

У біографії Сухачова на сайті бюро зазначається, що він працював у Генпрокуратурі у 2017-2019 роках на посаді заступника начальника одного з департаментів. Та минулого року Олексія Сухачова звільнили за непроходження атестації — він не зміг скласти іспит на знання законодавства. Замість мінімальних 70 балів експрокурор зміг набрати лише 61.

Попри це, Олексій Сухачов є доктором юридичних наук та має звання Заслуженого юриста. Також він викладає в Університеті державної фіскальної служби кримінальне право.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У липні, як повідомляє ProSud, Сухачов оскаржив своє звільнення в одіозному Окружному адмінсуді Києва. Серед аргументів судді було, зокрема, те, що кількість балів, яку прокурор отримав за результатами тестування, нібито не була належно аргументована. Також в ОАСКу зазначили про численні порушення при самому проведенні атестації — мовляв, не було достатньо доказів бездоганної репутації членів атестаційної комісії, а те, що прокурор підписав заяву про намір пройти атестацію, виявляється, є втручанням в його особисте життя.

Зазначимо, що суддя ОАСКу не лише ухвалив визнати звільнення Сухачова незаконним, а й присудив йому понад 1 мільйон гривень компенсації «за вимушений прогул».

Відповідно до біографії на сайті ДБР, після звільнення Олексій Сухачов працював у Службі зовнішньої розвідки, а влітку цього року успішно пройшов конкурс на посаду заступника директора бюро.

Інші суперечливі призначення в ДБР

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше повідомлялося про першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова. На цю посаду його призначили наприкінці січня 2020 року. Обрали Бабікова на спеціальному конкурсі, який оголосили 29 грудня 2019-го. Відтак претенденти мали на подання документів лише два робочих дні.

Як раніше встановило «Слідство.Інфо», Бабіков був адвокатом президента-втікача Віктора Януковича. При цьому саме ДБР відповідає за розслідування справ Януковича і проваджень щодо злочинів на Майдані загалом.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився в Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім «Слідство.Інфо» дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в «прокурорів Майдану» матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Окрім цього, нещодавно Територіальне управління ДБР у Львові очолив Руслан Ляшко. Як і Олексій Сухачов, раніше він працював у Генпрокуратурі, однак не пройшов атестацію і був звільнений. Зараз він намагається оскаржити це рішення в Окружному адмінсуді Києва. Також у квітні 2018-го в Києві Ляшка затримали патрульні поліцейські за керуванням авто у стані алкогольного сп’яніння. При складанні адмінпротоколу він відмовився проходити тест на рівень алкоголю в крові та зухвало спілкувався з поліцейськими. Згодом за таку поведінку його покарала Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності