Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

В РФ БОРЮТЬСЯ З ДРІБНИМ ШРИФТОМ У ДОГОВОРАХ

Верховний суд РФ рекомендував російським судам розглядати наявність в договорі пунктів, виконаних дрібним шрифтом, як несумлінність, повідомляє видання «Ведомости» з посиланням на заступника голови ВС Василя Нечаєва.

Про це Нечаєв заявив на засіданні пленуму ВС, на якому обговорювався проект постанови про питання застосування загальних положень частини першої Цивільного кодексу, в тому числі, про сприяння в отриманні необхідної інформації.

«При оцінці дії сторін як сумлінні або недобросовісні, суд повинен виходити з поведінки, очікуваного від будь-якого учасника цивільного обороту, що враховує права і законні інтереси іншої сторони, сприяючого їй», – наводить видання цитату з проекту постанови. Суд може визнати недобросовісною поведінку однієї зі сторін не тільки за заявою, а й з власної ініціативи, йдеться в проекті постанови. У цьому випадку суд повинен «виносити на обговорення обставини, які явно свідчать про таку недобросовісну поведінку, навіть якщо сторони на них не посилалися».

У тексті документа говориться, що це «особливо актуально» для договорів, пов’язаних з банківським обслуговуванням. Вони часто містять умови, на які споживачеві необхідно звернути особливу увагу, але вони написані «згідно західної практики дрібним, практично нечитабельним шрифтом». «Дрібний шрифт ускладнює сприйняття, дає зайву напругу очам і спонукає пропускати вивчення відповідних умов договору, що в підсумку може призвести до несприятливих наслідків для сторони договору», – зазначено в тексті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як зазначає автор законопроекту Олег Міхєєв, часто такі «хитрощі» з боку організацій призводять до судових позовів, які не завжди закінчуються не на користь громадянина.

Що ж, можливо, що щось подібне значно полегшило б життя громадян і в Україні, а відповідно в державі не виникали б «кредитні майдани»?

За матеріалами закордонних ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності