Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

В ЦЕТРІ ЛЬВОВА ДЕМОНТУЮТЬ СТОРІЧНІ ЛІХТАРІ

Львів’яни б’ють на сполох: ліхтарі на проспекті Свободи, яким понад сто років, демонтують і на їх місце встановлюють сучасні. Жителі міста припускають, що це пов’язано із продовженням тролейбусного маршруту № 13 і цих стовпів уже не повернуть. У Львівській міськраді ж запевняють, що їх лише забирають на реставрацію.

Краєзнавець Іван Радковець розповів, що таких стовпів у Європі практично не залишилось: «Їхня історія безпосередньо пов’язана з електричним освітленням міста, коли використовувались не газорозрядні лампи, а вугільні стержні для освітлення вулиць. У конструкції цих стовпів всередині були лебідки за допомогою яких опускали так звані лампочки, а два взаємодіючі стержні давали освітлення. Під вечір встановлювалися ці вугільні стержні, а за ніч вони згоряли», – розповів краєзнавець.

Він також зазначив, що стовпи пережили дві світові війни, а «їхній демонтаж – це нищення історії»: «Будь-яка ковка, що буде на сучасних стовпах – це лише копія, але справжні стовпи копією не заміниш».

Хочеться вірити, що ліхтарі після реставрації повернуться до Львова на своє місце і їх мине участь старої австрійської добротної бруківки Львова та Івано-Франківська, якою нині десь у Європі прогулюються поважні пані та пани…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ярослав Гібура

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності