Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

В Україні створять альтернативу для традиційних великих АЕС

«Енергоатом» і американська компанія Holtec International створять в Україні виробництво компонентів для малих модульних реакторів.

Про це повідомило у середу Міністерство енергетики.

Підписана 17 квітня угода передбачає створення потужностей для виробництва та виготовлення ядерних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів, систем зберігання та транспортування відпрацьованого ядерного палива.

«Це перший крок до посилення співпраці упродовж багатьох років. [Угода] сприятиме не тільки зміцненню енергетичної безпеки країни, але й дозволить Україні стати світовим лідером у низці напрямів розвитку атомної енергетики», – вважає в.о. голови правління Енергоатому Петро Котін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президент і генеральний директор Holtec International Кріс Сінгх своєю чергою закликав Конгрес США допомогти Україні.

«Відновлення енергетичної інфраструктури країни має розпочатися зараз, щоб зупинити намагання путіна повністю знищити енергетичні потужності України», – сказав він.

Малі модульні реактори – новітня технологія, яка розглядається як можлива альтернатива для традиційних великих АЕС. Вони проєктуються меншими за потужністю (до 300 МВт), тому їм потрібна буде вдесятеро менша площа. Вони складаються з модулів, які можуть виготовлятися на заводах і збиратися в місці розташування.

Holtec раніше побудував в Україні Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, яке дозволило відмовитись від російських послуг з його зберігання. У листопаді 2023 року Енергоатом домовився з Holtec про будівництво в Україні заводу з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива, які зараз виготовляються у США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У квітні 2023 року Енергоатом і Holtec домовились про будівництво до 20 атомних енергоблоків з малими модульними реакторами SMR-160 в Україні. За планами, вони замінять українські теплові електростанції, більшість з яких втрачені внаслідок війни. Перший пілотний проєкт планують реалізувати на початку 2029 року.

НАЕК «Енергоатом» запланував будівництво заводу з виробництва тепловидільних збірок біля міста Южноукраїнськ, поблизу якого розташована Південноукраїнська атомна електростанція.

У АТ НАЕК «Енергоатом» вважають, що звинувачення росіян у бік України в ударах дронів по ЗАЕС мають на меті спроби приховати власні злочинні наміри.

Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території окупованої Запорізької АЕС, тоді як рф поставила під загрозу станцію, імітуючи удари та розгортаючи там війська і зброю, заявив спікер ГУР МОУ Андрій Юсов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності