Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

В Україні вирішили скасувати таємницю усиновлення

Таємницю усиновлення хочуть розсекретити, а пару, яка планує взяти в сім’ю дитину, відправлятимуть на навчальні курси. Вже готовий відповідний законопроект, розповів «Вістям» уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко.

Чиновники хочуть скасувати обов’язкову конфіденційність про усиновлення, і дитина повинна знати, що вона всиновлена – до неї будуть приходити соціальні працівники, стежити за сім’єю. Павленко аргументує ініціативу тим, що діти майже завжди (рано чи пізно) дізнаються про те, що мама і тато у них не рідні. «Якщо з дитинства не приховувати від неї правди, а грамотно і правильно розповісти про все, то в майбутньому виключається травма, і батьки не живуть в постійному страху, що про усиновлення хтось дізнається і розповість дитині, – каже Павленко. – Плануємо розробити брошури, які б допомогли батькам побудувати розмову». Крім того, якщо зараз пари, які хочуть усиновити, за бажанням проходять курси навчання, то це зроблять обов’язковим. На раніше усиновлених малюків норми закону поширюватися не будуть.
Таємниці усиновлення немає ані в Європі, ані в США, і це нерідко рятує життя. «Якщо виникнуть проблеми зі здоров’ям, а це виявиться спадковою хворобою, то медики можуть занадто довго шукати коріння хвороби», – каже головний консультант відділу забезпечення прав дитини Олена Ремень.

Павленко каже, що закон готовий, але в Раду його поки що не подавали. «Не хочемо, щоб ідею перевели в політичну площину і нею спекулювали». До речі, українці все активніше беруть до себе в сім’ї дітей старших п’яти років. «Ще років сім тому зазвичай бездітні пари брали до себе зовсім крихт і навіть імітували вагітність, то тепер усиновлення дітей старших семи років стало нормою», – говорить Павленко.
Психологи підтримують ідею. «Секрет все одно розкриється, і наслідки будуть серйозні, – каже психолог Олексій Васильєв. – Культ кровного споріднення – пережитки минулого, якщо мама або тато не рідні, це ще не означає, що вони погано виховають або не будуть любити достатньо дитину. Але в будь-якому випадку суспільство буде проти і сприйме нововведення в багнети». За його словами, усиновленим дітям варто говорити правду ще в дитсадку. А психолог з сімейних стосунків Тетяна Бєлавіна вважає, що недоброзичливці можуть скористатися цією інформацією, «але головне, щоб дитина знала: її люблять і вона нічим не гірша за інших дітей».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності