Про це заявив генеральний директор ДП “Антонов” Євген Гаврилов, передає Bild.

“Роботи ведуться в секретному місці. Другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами літака, що постраждав”, – зазначив топменеджер.

З його слів, друга “Мрія” наразі вже готова на 30%. Орієнтовна вартість створення літака – 500 млн євро. З пошуком фінансування має допомогти міжнародний аеропорт Лейпциг/Галле, куди раніше часто літав Ан-225 та де наразі тимчасово базується авіакомпанія “Антонов”.

У ДП “Антонов” уточнили, що наразі тривають лише конструкторські роботи, а 30% – це наявні складові, які можна буде використати для побудови, а не виконана робота. 500 млн євро – це орієнтовна вартість будівництва, про конкретику поки що рано говорити.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Більше подробиць – після перемоги.

Ан-225 «Мрія» (кодове ім’я НАТО — «Козак» англ. Cossack) — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Головний конструктор — Віктор Ілліч Толмачов.

Ан-225 з максимальною злітною масою 640 т є найважчим літаком у світі. Для порівняння, третій за вантажопідйомністю (після Ан-124 «Руслан») американський військово-транспортний літак C-5 Galaxy має максимальну злітну масу 381 т.

Відстань, яку здолав літак братів Райт під час першого польоту є меншою за розмір вантажного відсіку «Мрії». Цей літак є також найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу (хоча розмах його крила й менший, ніж в американського літака Г’юз H-4 «Геркулес», що зробив лише один короткий випробувальний політ на низькій висоті). Літаки Ан-124 «Руслан» та Ан-225 більші від C-5 Galaxy, що є найбільшим літаком у США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

27 лютого 2022 року під час повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель літак було знищено.