Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

В Україні більше немає сертифікованих землевпорядних організацій

1 січня 2015 року закінчився перехідний період для суб‘єктів господарювання, які мають ліцензію на виконання робіт із землеустрою. Це визначено Законом України № 5394-VI «ПРО внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт» від 2 жовтня 2012 року.

Як повідомила прес-служба Держземагентства України, до набрання чинності цього Закону розробниками документації із землеустрою виступали юридичні та фізичні особи, які мали ліцензії на проведення робіт із землеустрою. Починаючи з 3 грудня 2012 р., ліцензування робіт із землеустрою було скасовано. Натомість введена сертифікація інженерів-землераспорядителей і встановлено перехідний період для суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на виконання робіт із землеустрою.

Відповідно до внесених цим Законом змін до закону України «Про землеустрій», сьогодні розробниками документації із землеустрою є:

— юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землераспорядителей, відповідальних за якість робіт із землеустрою;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

— фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Сертифікованими інженерами-землевпорядниками відповідно до статті 66 Закону України «Про землеустрій», є особи, які мають вищу освіту з спеціальностей і кваліфікацій у галузі знань землеустрою, які мають стаж роботи за фахом не менше одного року, які склали кваліфікаційний іспит, отримали сертифікат і зареєстровані у державному реєстрі сертифікованих інженерів-землераспорядителей у відповідності з цим Законом.

Що ж стосується перехідного періоду, то прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт» було встановлено, що суб‘єкти господарювання, які до набрання чинності цим Законом отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою і мають у своєму складі інженера-землевпорядника, який включено до Державного реєстру сертифікованих інженерів-землераспорядителей, також є розробниками документації із землеустрою. Ця норма діяла до 1 січня 2015 року.

Для забезпечення переходу від ліцензування робіт із землеустрою до сертифікації інженерів-землераспорядителей, починаючи з 3 грудня 2012 року до 1 січня 2015 року був передбачений перехідний період. Протягом цього періоду землевпорядникам за добровільним зверненням видавалися безкоштовно, без складання кваліфікаційних іспитів, кваліфікаційні сертифікати інженера-землераспорядителя. Така норма діяла у разі, якщо землевпорядники на момент набрання чинності зазначеного Закону, працювали у складі суб’єктів господарювання, які мали ліцензії на проведення робіт із землеустрою, та відповідали за якість землевпорядних робіт, або працювали на державній службі і мали стаж служби у державних органах земельних ресурсів понад три роки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, згідно зі статтею 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», ліцензуванню у сфері земельних відносин, як і раніше підлягають такі види господарської діяльності: проведення землеоціночних робіт та земельних торгів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності