Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

В Україні створять репозитарій академічних текстів

Уряд підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки щодо створення Національного репозитарію академічних текстів. Відповідне рішення прийняте під час засідання Кабінету Міністрів 22 липня.

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, створення Національного репозитарію академічних текстів допоможе автоматизувати процес виявлення академічного плагіату та забезпечить вищі навчальні заклади технічними можливостями щодо академічної доброчесності та виконання вимог Закону України Про вищу освіту.

У свою чергу перший заступник міністра освіти Інна Совсун зазначає, що сьогодні в Україні немає єдиної бази даних для порівняння текстів.

«Антиплагіатного забезпечення багато, але всі компанії, що працюють на цьому ринку, скаржаться на відсутність єдиної бази текстів, що дала б можливість їх порівнювати між собою. Наразі в новоствореному репозитарії буде надбудовано антиплагіатне програмне забезпечення, щоб користувачі могли порівнювати тексти на плагіат», — наголосила Інна Совсун.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За її словами, плагіат став системною проблемою для української вищої освіти і науки. Через це страждає репутація наших університетів і визнання їх за кордоном, а українській освіті дуже важливо мати засоби системної боротьби з цією проблемою.

«Сьогодні питання виявлення плагіату відноситься до суб’єктивних рішень вчених рад або окремих викладачів, і нам важливо запровадити системне рішення щодо виявлення плагіату. Національний репозитарій текстів – це перший крок в цьому напрямку», — сказала перший заступник міністра освіти.

Планується, що до національного репозитарію увійдуть бази текстів дисертацій, наукові статті, а згодом цей перелік розшириться студентськими роботами. Для університетів та наукових установ користування депозитарієм буде безкоштовним.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності