Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

В Україні зникає “селянство”, – статистика. Міністр дав цьому пояснення

Населення сільської місцевості в Україні скорочується протягом останніх декількох років. Так, за два роки, починаючи з 2016 року населення сіл зменшилося на 1,2%. Станом на початок 2018 року, в селах України проживало 13015,4 тисяч осіб.8wTcRIGdODc

За даними Інституту аграрної економіки, у Чернігівській, Сумській, Вінницькій, Кіровоградській та Харківській областях відбулося найбільше скорочення сільського населення.

Загалом, смертність у сільській місцевості в середньому майже в 1,8 рази перевищує народжуваність. Так, у 2017 році коефіцієнт народжуваності становив 9,9 особи, тоді як коефіцієнт смертності — 17,3 особи на 1000 осіб наявного населення. У Центральних та Північних регіонах України ситуація виглядає найбільш загрозливою. Зокрема, у 2017 році у Чернігівській області смертність сільського населення перевищувала народжуваність у 3,8 рази, Сумській — у 2,9 рази, Черкаській — у 2,6 рази, Полтавській — у 2,5 рази.

На думку експертів, однією з причин демографічної кризи на селі є трудова еміграція до Польщі, Чехії, Словаччини та країн Балтії. За даними Міністерства закордонних справ України, у 2018 році кожен місяць країну залишає понад 100 тис. осіб, з них повертаються назад лише 30–40%. При цьому, станом на початок вересня 2018 року, тільки у Польщі вже працює близько 1,4 млн українців.

Експерти Інституту аграрної економіки, зазначають, що ситуацію на селі можна покращити запровадженням комплексу заходів, спрямованих на поліпшення відтворення населення і його збереження в сільській поселенській мережі та покращення умов праці і проживання на селі. В першу чергу, потрібно надавати допомогу при народженні дітей залежно від їх чисельності, віку, типу сім’ї, а також підтримки молодих сімей, надання їм пільгових довгострокових кредитів, преференцій щодо придбання житла.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Додамо,  22 грудня, під час підсумкової прес-конференції у Києві  глава Мінсоцполітики Андрій Рева, використавши дані Державної міграційної служби та Державної прикордонної служби, повідомив цифру заробітчан серед українців.

За офіційними даними… на постійній основі за межами України працює 3,2 млн осіб. Непостійно – цифра коливається від 7 до 9 млн осіб“, — зазначив Андрій Рева.

Міністр додав, що найбільше українців працює у Польщі — близько 2 млн осіб, з яких близько 1 мільйона працюють офіційно.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності