Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

В Україну стануть менше завозити оливкову олію через зростання світових цін

У відповідь на зростання світових цін, українські торговці можуть різко скоротити обсяги завезення в країну оливкової олії преміум сегмента, розповіли експерти.

Йдеться про якісну олію- extra virgin (так званий перший або холодний віджим) і, в першу чергу, імпортних брендів, розлитих по пляшках в Європі. «Очевидно, що такий продукт залишиться у продажу в основному в гастрономічних бутиках, а з широкого продажу вона в широкій лінійці зникне. Замість 5-6 найменувань на полицях українських супермаркетів залишиться 2-3. Йдеться про оливкову олію екстра-класу, яке зараз коштує 180-200 грн/л, і ще виросте в ціні, якщо європейці знову піднімуть розцінки (в рамках нових поставок)», – зазначив у розмові з фахівець-аналітик інформаційної компанії«ПроАгро»Ярослав Левицький. Ще на початку року ціни на олію преміум-класу коливалися в рамках 100-120 грн.

Про чергове зростання світових цін заговорили після звітів європейських виробників. Associated Press сьогодні повідомив, що Італії очікується 35% -ий спад виробництва, а оптова ціна оливкової олії вже виросла з 2,7 євро до 6. «Це найгірші показники за весь час», – заявив глава італійського Консорціуму по виробництву оливкової олії П’єтро Сандалі. В Іспанії літр олії подорожчав на 1 євро, аналогічна тенденція і у Франції. Причина – різке скорочення в Європі врожаю оливок. По-перше, через нетипово високу температуру повітря навесні, холодне літо і сильні дощі восени. По-друге, через жучка, що вразив оливкові гаї по всьому європейському Середземномор’ю хворобою, яку вже назвали «оливковою проказою». «Жучок вражає оливкове дерево, всередині плоду з’являються черв’яки, які пожирають м’якоть. Оливи падають завчасно, якість олії з цих плодів різко погіршується», – розповів фермер Альваро Лабель Кесада з португальського Алентехо.

На Старий Світ припадає 2/3 всього світового ринку оливи та олії з неї, і 66% споживання продукту. Ключові країни-виробники – Італія, Іспанія, Франція та Португалія. За минулий рік оливкова індустрія принесла економіці Євросоюзу 1,8 млрд євро.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні оливки і олія з них до цих пір дорожчали з однієї причини – через зростання курсу євро. «І продовжать дорожчати в разі підвищення курсу євровалюти. Наша країна не виробляє оливкову олію, а повністю його імпортує», – зазначила в розмові з керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник. Тепер додасться ще один фактор – підвищення європейських оптових цін.

Очікується, що найбільше скорочення поставок торкнеться елітної олії, розлитої в ЄС європейськими виробниками. Менше зменшаться поставки олії холодного віджиму – того, що за оптовими цінами купують українські компанії (для розливу в пляшки на своїх виробництвах). «Оптова ціна цього продукту при поставці в Україну поки знаходиться рівні $ 6-8 за літр», – уточнив нам Ярослав Левицький. Він дешевший, ніж той, що поставляють в пляшках європейські виробники. «Ціна такого продукту може бути на 30% менше, ніж аналогічного брендованого. В основному за рахунок того, що на такому продукті мережі намагаються заробляти по мінімуму, щоб завоювати прихильність покупців. Зниження вартості досягається за рахунок скорочення витрат і знижок, які торговець може отримати, укладаючи довгострокові контракти з виробником», – пояснила Марія Колесник.

Найменше зростання світових цін позначиться на обсягах поставок самого дешевого сорту. Він, звичайно, подорожчає, але обсяги його завезення мало змінюватися. «Вітчизняні торговельні мережі закуповують сиру неочищену олію (virgin), яка коштує дешевше, приблизно $ 4-5 за літр, а потім доводять її до товарної кондиції і розливають по пляшках вже в Україні. Таке масло коштує в роздробі близько 40-70 грн./Л. Це той продукт, який супермаркети називають власним імпортом», – розповів Ярослав Левицький. При цьому він зазначив, що реального оливкового масла в такому продукті зовсім небагато. «Він являє собою суміш оливкової та соняшникової олій. Причому дізнатися про це можна тільки після уважного прочитання складу продукту, а на основний етикетці про суміші олій вказують, тільки якщо в продукті частка оливкового масла 10% і менше. Таким нехитрим чином виробники намагаються зробити дорогий імпортний продукт доступнішим рядовим споживачам», – зазначив експерт.

Оливкова олія – не дуже популярна в нашій країні. Згідно з маркетинговим дослідженням компанії Koloro, 90% українців споживає головним чином соняшникову олію. Хоча гурманів у нас стає все більше. За 2013 обсяги завезення оливкової олії в Україну виросли на 29,1% – до $12,6 млн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

vkurse.ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності