Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

В Західній Україні зачиняються школи, в класах недобір дітей, – війна…

Скільки після 24 лютого 2022 року з України втекло людей, в т.ч. з дітьми, і не повернулися, порахувати складно. За різними оцінками понад 5 млн. чоловік. Отож не дивно, що окремі школи в населених пунктах Західної України змушені зачинятися, а в містах скорочують кількість класів для першачків та не тільки першачків…

Так тільки на Львівщині через недостатню кількість учнів у 2023 році закрили 34 школи. Там навчались менше 25 дітей. Така кількість є необхідною для нарахування фінансування з держбюджету. Про це повідомив ЗМІ директор обласного департаменту освіти Олег Паска.

У початковій школі в селі Липина останній урок відбувся 31 травня, після цього школа призупинила свою діяльність. Першого вересня туди планували йти навчатись шестеро дітей, каже мешканець села Іван Бачало, який зберігає ключі від приміщення.

“Тут ставили вимоги: мала вода бути гаряча, туалет. Вони трохи виділяли, трохи люди і батьки вкладали, вікна пластикові міняли, п’єц переставляли, там туалет добудували. Два роки як дах поміняли, для чого то робили, щоб тепер закрити і нічого не потрібно?” — каже Іван Бачало.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цього року в перший клас йде внучка Любові Горяк.

“Пішли туди в сусіднє село, пішла невістка до себе додому, тому що закривали школу і дали в перший клас туди дитину, а дитину другу — в садок. Нема тут перспектив, а якщо би школа була, то звичайно, що сюди би всі ходили”, — каже мешканка Липини.

Минулого року на Львівщині призупинили діяльність 50 шкіл, цьогоріч — 34, каже директор обласного департаменту освіти Олег Паска. За його словами, так працює державна формула нарахування субвенцій. Для шкіл, у яких навчається менше 25 дітей, немає фінансування з державного бюджету. Їх можуть утримувати лише за рахунок грошей з місцевого бюджету.

“Демографічні показники такі, що в нас народжуваність зменшується, і ми пройшли той пік народжуваності, які спричинили загальнодержавні заходи 2006-10 років по підтримці народжуваності. Була програма ціла і зараз ще 8-9 клас — це ті учні, які під час тієї програми народилися”, — говорить Олег Паска.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Олега Паски, із сіл, де закрили школи, для учнів організовують доїзд до найближчого навчального закладу. Цьогоріч для цього планують придбати ще 80 автобусів.

Також є ще одна проблема, про яку заборонено говорити вголос, так звані переселенці зі сходу, не всі, але багато, не тільки качають місцевим “западенцям” права на вулицях, в магазинах, держустановах, але й у школах діти, з подачі батьків, категорично відмовляються спілкуватися державною українською мовою – ігнорують відповідати вчителям українською, писати нею, навчатися нею, спілкуватися з однокласниками нею і т.ін. Про це розповідають вчителі та директори шкіл-ліцеїв, але хто їх хоче чути нагорі?..

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності