Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ВАТИКАНСЬКА ВІЙНА КОНСЕРВАТОРІВ З ЛІБЕРАСТАМИ

Коли в жовтні минулого року тривав Синод Єпископів про сім’ю, консерватори переживали за збереження традиційного вчення, оскільки з кількох фронтів наступала прогресивна загроза, метою якої серед іншого було послаблення заборони приступати до Св. Причастя католикам, які розлучились і живуть в новому зв’язку поза Церквою.

Провідним символом цієї дезорієнтації стало те, як угорського кардинала Петера Ердо, людини, яка начебто мала керувати працею засідань в якості «генерального релятора», відсторонили більш прогресивні прелати, особливо італійський Архиєпископ Бруно Форте, котрі видали суперечливий звіт після дискусій, де закликали бути більш відкритими до розлучень, гомосексуалізму та інших гарячих питань.

Та, як видно з першого дня Синоду 2015, Ердо не має наміру дозволити цьому повторитись знову.
У своєму понеділковому вступному зверненні кардинал Ердо пробував задати тон для праці синоду, і здавалось він мав намір закрити усі двері, які багатьом людям видалось залишились відкритими після минулого синоду.
Так щодо розбіжного питання чи повинна Церква бути більш позитивною щодо гомосексуальності та одностатевих відносин, Ердо кинув виклик толераст-ліберастам від Церкви:

«Не існує основи для порівняння чи проведення аналогій, навіть приблизних, між гомосексуальними зв’язками і Божим планом для подружжя і сім’ї», – ​сказав він, цитуючи документ Конгрегації доктрини віри від 2003 року.
Кардинал Ердо також наголосив, що міжнародні організації не повинні пов’язувати допомогу розвитку у бідних країнах із визнанням ними одностатевих подружжів, але й процитував офіційне вчення Церкви щодо того, що «несправедлива дискримінація» геїв і лесбіянок є неправильною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щодо іншого напрямку, кардинал Ердо висловився на захист енцикліки «Humanae Vitae» Папи Павла VI від 1968 року, в якій було ще раз підтверджено традиційне протистояння Церкви контролю за народжуваністю.
«Ця істина сьогодні має особливе значення, оскільки існує стільки технічних можливостей для відокремлення прокреації від подружньої любові», – ​сказав він.

Промова Ердо також включала чітке засудження абортів (наголошуючи на недоторканості людського життя) та евтаназії (роблячи наголос на «праві на природну смерть»).

Якщо кардинал Ердо продовжуватиме так рішуче висловлюватись впродовж Синоду 2015, то може мати значний вплив на напрям ходу засідань.

У віці 63 років, він покликаний в майбутньому стати силою в католицькому житті. Він має значну підтримку серед європейських прелатів, бо серед іншого він також є обраним главою Ради Єпископських Конференцій Європи.
У понеділок новою була не сама суть його позиції, але та рішучість, з якою Ердо висловив її і той вплив, який вона може мати в рамках ролі, яку він відіграє.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ердо розпочав з риторичного кроку, який вказує на той широкий напрям, яким він збирається іти.
Він визнав, що багато сил негативно впливають на сім’ї на початку 21-го століття, включаючи бідність, війни та кліматичні зміни. Потім він сказав, що є ще інший вид змін, який є рівнозначно небезпечний – ​«антропологічна зміна», що означає моральний релятивізм та індивідуалізм, які, за його словами, руйнують різні інституції, включаючи подружжя.

В цьому контексті кардинал закликав братів-єпископів не бути м’якими, захищаючи вчення Церкви.
«Якщо ми будемо щиро говорити іншим про те, у що віримо, то не повинні переживати за те, що нас не зрозуміють, бо ми також є дітьми нашого часу», – ​сказав він. – «Навіть якщо не кожен прийме те, що ми проповідуємо, то хоча б наша пропозиція буде зрозумілою».

Побачимо, чи 270 єпископів, котрі беруть участь в Синоді 4–25 жовтня, погодяться дозволити Ердо виключити з обговорення ті питання, які, на думку деяких з них, є досі актуальними. «Прогресивний» табір є дуже добре представлений, включаючи німецького кардинала Вальтера Каспера і кількох його союзників, і вони можуть не захотіти тихо іти тим шляхом, який встановив Ердо.

Кардинал Ердо також сказав, що його заяви частково базувались на інформації, отриманій від єпископських конференцій в період між минулорічним синодом і поточним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після понеділкового відкриття, однак, одне видається зрозумілим: якщо спосіб обрамлення дискусій, визначений Ердо, є показником, то табір, який стурбований збереженням традиції, планує не просто відбиватись у цьому раунді.
Натомість, Ердо сам наніс перший удар.

P. S. Нагадаємо, що ще одним доказом дезорієнтації і лібералізації сучасної Римо-католицької церкви є заява угорського архієпископа Ласло Кіш-Ріга, котрий нещодавно насмілився відкрито виступити проти Папи Франциска у його закликах до європейських католицьких парафій і сімей із закликом приймати у себе біженців, назвавши це вторгненням, яке обернеться Армагедоном для Європи і Церкви (детальніше читай «ЗЛ» № 33(111) від 17.09.15р.).
Також зазначимо, що багатьох католиків дивує показовий ліберазм-толеразм нинішнього Папи Франциска, котрий є першим представником ордену Єзуїтів на Святому Престолі. Цікаво також, що його попередник – ​надія традиційних християн усього світу консерватор Папа Бенедикт XVI, до свого обрання кардинал Йозеф Рацінгер, який очолював Конгрегацію доктрини віри (вона ж – ​Свята інквізиція, перейменована в 1908 р. Папою Пієм Х), і досі офіційно не пояснив причин свого зречення папської тіари.

За матеріалами Сrux підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності